I Nova Varoš ima „fantome iz Savamale“

Obijanje kancelarije OO Dveri Nove Varoši.

Živimo u zemlji u kojoj se svakodnevno dešavaju skandali, kako na političkoj, tako i na socijalnoj sceni. Šta je zaista iza kulisa, možda i saznamo u budućnosti. Ono šta znamo jeste da ljudi postaju sve pohlepniji i bahatiji, ne bi li ostvarili sopstveni interes; do željenog cilja se više ne korača već se gazi i ruši. Teritorija Beograda je jasan pokazatelj toga, ali poražavajuće je što slične bahatosti ima i u malim, na izgled, mirnim mestima.


Slika Beograda i same vrhovne vlasti ima svoju odličnu kopiju, odlične korene koji se račvaju po celoj zemlji.


U jedinici lokalne samouprave opštine Nova Varoš se  desio jedan skandal, koji je jedinstven. Jedinstven po samoj prirodi, jedinstven po radnji, jedinstven po razlogu i po tome što se sličan (u  ovako maloj sredini) nikada do sada nije desio.


Dana 12. marta, bahatost lokalne vlasti u Novoj Varoši je dostigla vrhunac. Epilog je sledeći: Naša dva potpredsednika Aleksandar Novaković i Marko Popadić dobili su poziv, od kolega iz zgrade Opštine, sa informacijom da nam obijaju stranačku kancelariju. Na putu do zgrade Opštine su naišli na predsednika Dveri Rada Raketića i zajedno krenuli ka kancelariji.


Kada su stigli na lice mesta imali su šta videti –  načelnik opštinske uprave je sa dva radnika obio vrata i izneo sav inventar, dokumentaciju, zastave, ikone… Pravdao se da je to naredba predsednika opštine Radosava Vasiljevića i zamenika predsednika Branka Bjelića.


Naime, Skupštinska većina jeste donela odluku o iseljavanju političkih stranaka iz zgrade Opštine (što je presedan) ali uprkos svemu mi bi to ispoštovali. Ispoštovali pod uslovom da nas lepo i kulturno obaveste o samoj proceduri iseljavanja. Dakle – iseljavanja ali ne i izbacivanja.  Na ovakav način kršiti zakon, obijati, preturati po dokumentaciji, razvaljivati fijoke je krajnji bezobrazluk koji je dodirnuo samo dno. I to od strane koga, Načelnika opštinske uprave diplomiranog pravnika Mirela Roljevića.


Nepojmljivo je da jedan pravnik obija vrata stranačke prostorije bez ikakvog zapisnika, dva svedoka, prisustva policije. Prekršena su mnoga načela! Ali šta ćemo sa onim moralnim načelima? Kao da je udaren šamar na sve nas, šamar koji označava povredu časti kao da se suprotstavljaju najvećem neprijatelju. Za to se, draga gospodo, ide pred Sud ali u nekoj normalnijoj državi.


Kako Zakon o lokalnoj samoupravi kaže, i građani neposredno učestvuju u vlasti i u donošenju mnogih odluka. Kako li će stanovnici Nove Varoši učestvovati dok ne stvorimo uslove za novu lokaciju kancelarije? Možda u ovakvom sistemu i nemaju nikakva prava za neposredno učešće u vlasti…


Odmah smo pozvali policiju koja je došla u roku od 10-ak minuta i vrlo korektno saslušala sve prisutne, a potom se uputila u kabinet Načelnika koji je posle otrežnjenja, šta je uradio i kako je prekršio zakon, pobegao sa lica mesta;  a došao je i zamenik predsednika koji je rekao da on nije izdao nikakav nalog za obijanje i da Načelnik ne govori istinu, pritom pokušavajući da predsednika Dveri nasamo utiša sa lepom pričom i raznim ponudama, na šta su reagovali potpredsednici Dveri da ne žele da se udaljavaju sa lica mesta.


U kancelariji su poverljiva dokumentacija, novac od članarina, a tek da je ugrožena privatnost naših pristalica i članova da ne govorimo, jer znajući koliko je ovo diktatorski režim vrlo je lako moguće da ucenjuju, progone i prete otkazima svim ljudima koji nas podržavaju. Dakle, atmosfera u Novoj Varoši je došla do vrhunca ključanja.


Pored naše, tu je i kancelarija SNS-a koja nije taknuta, iako je u istoj bio pristalica spomenute stranke. Ali vlasti u Novoj Varoši ne pada na pamet da njih iseljavaju, već bi samo da obijaju kancelariju Dveri. Ovim činom, Grupe Građana i SNS-a, smo stvarno zabrinuti za građane Nove Varoši; jer kada su u stanju ovoliku bahatost i nasilje da sprovode prema jednoj parlamentarnoj stranci, šta su tek u stanju da rade građanima?


Upravo zbog toga smo sačinili i potpisali zapisnik u policijskoj stanici, koji će biti prosleđen Tužilaštvu. Ako mi danas zatvorimo oči i dopustimo da nas ponižavaju i gaze oni koji nemaju morala i časti, čemu ćemo sutra da se nadamo?


Očigledno da je decentralizacija vlasti uspela, samim tim što ovdašnjim funkcionerima uspeva sve što zamisle. Očigledno je i, između ostalog, napredovanje liberalizma koji uživaju samo oni koji su na vlasti, dok obični građani postaju indirektni robovi te iste vlasti.


Šta građani mogu da vide u nama, a šta da očekuju? Gubi se sve što je ljudsko. I vlast i opozicija su podjednako važne, mora postojati interakcija; u ovom slučaju toga nema. Opšte rasulo i bezakonje prljaju ovaj grad. Narod se rasuo i razjedinio, moramo to korigovati. A kome će mladi i deca da se povinuju, kome da veruju, kad vere nema? Čiji će primer da slede? 


I za kraj ćemo citirati velikog vladiku Njegoša: „Vuk na ovcu svoje pravo ima ka tiranin na slaba čovjeka; al tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetlija“.


 


OO Dveri  Nova Varoš