Српски Покрет Двери - Лого
Search
I ove godine od prijepoljske vlasti ni dinara za đake prvake!

Najveća briga roditelja, pred početak nove školske godine, jeste koliko će ove godine koštati nabavka udžbenika za decu i kako pripremiti dete za školu. Pored nove odeće i obuće, stavka na koju se troši najveći deo kućnog budžeta su knjige i školski pribor.


U Prijepolju, kao i u većini opština i gradova u Srbiji, roditelji su na mukama, jer za spremanje jednog đaka za školsku godinu, kupovinu udžbenika, školskog pribora i đačke torbe, potrebna su im ogromna sredstva.


To je svakako novi udar na ionako sve tanji i tanji roditeljski džep, jer za spremanje jednog đaka za školu, potrebno je izdvojiti od 30.000 do 40.000 dinara, taman koliko iznosi mesečna zarada znatnog broja prijepoljskih građana. 


Nažalost, sve ovo pokazuje da je osnovno obrazovanje bez konkretne pomoći državnih organa, bili oni republički ili opštinski, i iako se često čuje da je osnovno obrazovanje besplatno, to svakako nije tako. 


I ove godine zaključkom Opštinskog veća, opštine Priboj, iz budžeta ove inače siromašnije varošice od Prijepolja, izdvajaju se novčana sredstva đacima prvacima u visini od 5.000 dinara i to ne prvi put, jer je i prethodnih godina to bila praksa.


OO Dveri u Prijepolju  predlaže da se umesto loše prakse prethodne i sadašnje vlasti, gde se odomaćilo rasipničko i neracionalno trošenja novca, a podsetićemo samo neke od takvih slučajeva (nabavke nameštaja nepoštovanjem uslova tendera, zaposlenja partijskih nameštenika sa enormnim platama, neuspele reorganizacije JP), da se isti taj novac preusmeri za našu decu, našu pamet i  budućnost Prijepolja. 


Ovaj novac bi bio simbolična podrška ionako osiromašenom budžetu roditelja, imajući u vidu da od septembra roditelje mališana očekuju dodatni izdaci za zimnicu, ugalj, drva, grejanje, najavljeno poskupljenje struje…


Ukoliko bi se predlog Dveri usvojio, to bi bila mala pomoć u kupovini školskog pribora, svim učenicima koji su na teritoriji opštine Prijepolje upisani u prvi razred školske 2017/2018. godine, za 392 prvačića, ali pomoć koja bi skrenula pažnju svih dobronamernih, porodičnih i humanih ljudi.


Deci samohranih roditelja, ratnih veterana, invalida rata i hendikepiranoj deci, svakako bi Opštinsko veće Prijepolja  trebalo da obezbedi besplatne udžbenike za osnovnu školu.


OO Dveri Prijepolje apeluje na predstavnike opštinske vlasti da učine bar jedan simboličan gest u ovom mandatu, i da iz narodne kase opredele po 5.000 dinara za svakog đaka prvaka na teritoriji opštine Prijepolje.


Danas ste na vlasti, sutra možda ne, stoga usvojite ovaj krajnje dobronamerni, konstruktivan predlog Dveri, kako Vas narod ne bi pamtio samo po bahatosti, nestručnosti, sukobu interesa, partijskom i rodbinskom zapošljavanju, nestručnosti, neuspelim reorganizacijama i transformacijama JP, netransparentnosti u radu isključivanjem medija iz javnosti rada vlasti, nefunkcionisanju rada semafora preko pola godine, nizom afera i pogrešnih postupaka u vođenju opštine…


 


Borko Puškić


odbornik Dveri u SO Prijepolje

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: