Ima li Čačak gradonačelnika?

Na poslednjoj sednici Skupštine grada mnogi su se iznova zapitali ima li Čačak uopšte gradonačelnika. Vršilac dužnosti gradonačelnika, Milun Todorović, pola skupštinskog zasedanja nije bio u sali, a drugu polovinu je prećutao. Kao što ne prima građane – tako ne odgovara ni na odbornička pitanja, a ono što je poseban problem – čak i ne obrazlaže predloge vlasti koji dolaze na dnevni red, niti se zna njegov stav po bilo kom pitanju.


Posle odbijanja formiranja anketnog odbora za ispitivanje kriminala u FK „Boracˮ i oko izgradnje gradskog stadiona – ovo je drugi put da ova vlast beži od odgovornosti. Nastavlja se izbor partijskih direktora u javnim komunalnim preduzećima, a gradske uprave pored načelnika dobijaju i zamenike načelnika, a i dalje svaka vodi svoju politiku jer ne postoji jedinstvena gradska uprava sa jednim načelnikom na čelu.


Verovali ili ne, gradonačelnik Čačka vodi grad sa više od 30 ljudi u timu koji on bira i postavlja (1 zamenik gradonačelnika, 3 pomoćnika gradonačelnika, 11 članova gradskog veća, 8 načelnika gradskih uprava i 8 zamenika načelnika gradskih uprava), a niko ne zna šta oni rade niti oni ikome podnose izveštaj o svome radu.


Poseban skandal predstavlja program lokalnog ekonomskog razvoja za period 2017-2019, koji se donosi na kraju 2017. godine. Ovo jasno govori o nesposobnoj lokalnoj vlasti SNS koja za punih pet godina nije napravila nikakav pomak u otvaranju novih radnih mesta i boljem ekonomskom ambijentu za domaću privredu i poljoprivredu.


Kao poseban skandal za sebe vidimo odluku da se poznatim čačanskim privrednicima Milenku Kostiću i izdavačkoj kući „Pčelicaˮ ne dodele decembarske nagrade, i to bez ikakvog obrazloženja. Ako je Milenko Kostić najveći i nauspešniji čačanski privrednik – zašto nije dobio najveće gradsko priznanje?


Ako je po nečemu sporan i kompromitovan – zašto to onda nije konstatovano i zašto nije obrazloženo da zbog toga ne može da postane nosilac ove nagrade?


Posebno je nejasno zašto nije nagrađena „Pčelicaˮ, najbolja izdavačka kuća u Srbiji za oblast dečje, omladinske i školske izdavačke delatnosti, koja je vrhunski dokaz kako se velika privredna aktivnost može praviti u unutrašnjosti?


Kakvu poruku ovakvim svojim odlukama vlast šalje čačanskim privrednicima? U slučaju „Pčeliceˮ poseban problem predstavlja unižavanje predlagača ove nagrade, praktično svih ustanova kulture našega grada, koje su odbijanjem da se podrži njihov predlog ponižene, jer je tako stavljeno do znanja javnosti da gradski čelnici uopšte ne haju za stručno mišljenje gradskih kulturnih institucija.


Sve ovo je nastavak loše vlasti SNS-SPS-DSS-PUPS-Pokret socijalista našim gradom, koji ne vodi nikuda. Vreme za političke promene dolazi i Dveri su spremne da na sebe preuzmu odgovornost za formiranje nove vlasti u našem gradu.


 

Opštinski odbor Dveri u Čačku