Јасно је да под овом влашћу постајемо ђубриште Европе. Паролама о „европском тигру“ који је уствари тешко рањена Србија купује се време до следећих избора. Дефинитивно постајемо полигон за прљаве технологије које више на Западу нико неће, а и да хоће, услови су толико ригорозни што се тиче испуњења законских предуслова да се инвеститорима много више исплати да овде отварају такве фабрике за релативно мали износ новца, уз помоћ наше корумпиране политичке елите.

       Доказ да чак ни свесрдна финансијска помоћ државе не може гарантовати да ће такве фабрике заживети је и случај кинеске фабрике за прераду отпада „Феитиансује“ у Перлезу код Зрењанина. Те 2018. године помпезно је најављен инвестициони пројекат у кабинету градоначелника Чедомира Јањића у износу од 500 000 евра, и то између између „Еос Матрикс“ д.о.о. Београд и кинеског „Феитиансуја“ д.о.о. Нови Бановци (са капиталом од 1000динара?!). Некадашњу успешну фирму „Бегејпласт“ заменила је фабрика која сад тренутно не ради јер је инспекција морала, због бројних пријава еколошких удружења, да реагује.

Двориште фабрике је празно, од 100 радника који су највљивани те 2018. године, до сад је запослено само њих 6. Они који су у кругу фабрике не желе  да разговарају на тему фабрике. Страх због изношења истине је постао начин живљења у Србији. Радника нема али зато је оближњи канал, од ког се на око 100 метара налази црпна станица одакле се село снабдева водом, препун ђубрета и отпада. Становници Перлеза не могу да живе од смрада који долази из фабрике.

Фабрика је 2019. године добила сагласност на Студију о изводљивости од зрењанинске фирме „Урбани еко инжењеринг“, која је требала да прати производњу. По закону, фирма није смела да складишти и прерађује отпад који није са територије Зрењанина, али јавна је тајна да се он увози из Мађарске и других европских земаља и овде прерађује и уништава.

Још једна „велика инвестиција“ која ће очигледно донети Банаћанима само затровану воду, земљу и ваздух је очигледно пропала. Ђубре за рециклажу се чак, по речима мештана, затрпава и у земљу. Лепо би било да неко од уштирканих политичара мало дође да живи у Перлезу.Зрењанински „Линг лонг“ ће производњом гума сигурно још „побољшати“ ваздух и еко систем у Банату као и „Тојо тајерс“ у Срему, као и беочинска цементара „Лафарж“ која пали гумени отпад из Европе  и трује Нови Сад.

Војводина ће ускоро, као најмање пошумљено подручје, постати расадник канцерогених болести. С друге стране, целу Србију преко наших политичара на власти нападају лобисти за отварање рудника „Рио Тинта“ који ће вероватно довести до онога што се већ и сад назире – Србије без младости, са болесним људима и слабо плаћеним радницима, Србија стараца и на крају Србија само за њих и „њихову децу“.

Ако Србија не увиди да нам је промена корумпираног система што пре потребна и не пробуди се ускоро – нестаће и она.

 

Ивана Стојановић

Председник ПО Двери за Војводину