Члан Председништва СП Двери др Марко Радуловић обратио се грађанима путем друштвених мрежа и истакао да су избори заказани за 21. јун здравствено небезбедни и да представљају потенцијални ризик који може да доведе до погоршања епидемиолошке ситуације

У тренутку када је још увек на снази епидемија КОВИДА 19 и у тренутку када се, после кратког затишја, повећава број новооболелих, а изгледа и број тежих случајева, заслепљена Вучићева хунта инсистира на спровођењу парламентарних избора иако доводи у здравствени ризик и гласаче и чланове свих тела за спровођење избора.

Марко Радуловић је у свом обраћању истакао да овом приликом говори као лекар који је узео активно учешће у лечењу најтеже оболелих и као сведок трагичних последица које је корона вирус оставио иза себе. „Довољна је једна варница да се епидемија поново распламса, а та варница могу бити избори заказани за 21. јун“, рекао је Радуловић.

Посебно су угрожени старији и хронично оболели и да је здравствени хазард по њих али и по чланове њихових породица висок и беспотребан.

Није јасно како је могуће одржати физичку дистанцу на бирачким местима, а има их преко 8.500 хиљада, када има 21 листа пријављена за ове изборе, без посматрача и оних који излазе само на локалне, што значи да ће у просторијама од двадесетак квадрата у просеку, у сваком тренутку бити најмање тридесет људи. Такође, није јасно као ће они моћи да комуницирају, воде евиденцију и контролишу изборни процес ако стално носе заштитну опрему. То се наравно неће десити, поготову што не постоји механизам којим би се контролисала физичка дистанца и остале мере предострожности.

„Апелујем на све, поготово на набројане ризичне категорије, да добро размисле пре него изађу на изборе“ нагласио је Радуловић и закључио да нам „није потребно још једно ванредно стање, јер смо и претходно једва преживели“.

 

Информативна служба

ОО ДВЕРИ Мајданпек