Kad ne znaš kako da zaradiš pare ti digni naplatnu garažu

Srpski Pokret Dveri u Novom Sadu podržava inicijativu građana i udruženja za prikupljanje potpisa protiv dizanja višespratnih-platnih garaža na Limanima – jednom od najlepših delova grada.

Kako se naša kancelarija upravo nalazi u jednoj od zona gde će se graditi garaže – brojni nezadovoljni građani su nam se javljali i iskazivali svoje nezadovoljstvo tim povodom. Naime ukazuje se da će izgradnjom garaža, pored toga što će biti platne – doći do smanjenja: dnevne svetlosti u zgradama, zelenih površina , ugroziće se pristup kolima vatrogasne i hitne pomoći, a samim tim doći će i do smanjenja cena stanova u tim zonama .


Po novom Planu generalne regulacije Limana sa Univerzitetskim centrom predviđa se smanjenje zelenila na Limanima  i izgradnja nekoliko spratnih garaža na mestima postojećih, besplatnih javnih parkinga  u ulicama:


Veljka Petrovića; Milice Stojadinović Srpkinje; na uglu Bulevara Despota Stefana i Šekspirove ; ugao Narodnog fronta i Balzakove; između Ive Andrića i Heroja Pinkija  i Univerzitetskom kampusu.


Srpski Pokret Dveri ukazuje na činjenicu  da je Novi Sad jedan od retkih gradova koji permanentno smanjuje zelene površine i da je u Novom Sadu najveća koncentracije betona i asfalta u Vojvodini(ovo mogu potvrditi stručnjaci inženjerske komore Srbije, Društva arhitekata Novog Sada i društva inženjera i tehničara Srbije), i postavlja pitanje nadležnima :


Da li je urađena strateška procena  uticaja  višespratnih garaža na životnu sredinu i kvalitet zdravlja građana u okolnim blokovima ?


Posebno je pitanje –zašto se naplatne garaže dižu u stambenim blokovima gde je do sad postojao besplatan javni parking i time udara novi namet na džepove i onako osiromašenog stanovništva ?


Apelujemo na nadležne da se nađe drugo rešenje za naplatne garaže a koje neće kako ugrožavati zdravlje građana, eko sredinu a tako i neće direktno udarati po džepovima građana koji tu stanuju.


 

GO Dveri Novi Sad