Kako su merošinske SNS dahije postale kabadahije

Koliko nam je lokalna vlast nesposobna, nestručna i nepismena to odlično znamo, tu ničeg novog nema. Merošinom su vladali svakakvi i nikakvi, a ovi što sad vladaju su nikakvi van svake konkurencije. No to nas ne brine to znamo, a ni očekivanja nam nisu bila nešto optimistična.

Sama činjenica o sastavu vlasti govori sve. Radikalsko – naprednjačka socijalističko – preletačevićka vlast i ne može ništa normalno da ponudi, osim propasti.  Pravo pitanje je zašto nijedan od dva ponuđena kandidata školske uprave iz kolektiva merošinske škole nije prihvaćen od strane Ministarstva, a postavljen je neko sasvim treći, van ovog kolektiva?


Merošinske prosvetare ovih dana posebno brine neznanje načelnika školske uprave, koji po saznanjima ima bogato partijsko preletačko iskustvo (G17, DSS, SNS) pa su očekivanja bila da je nešto mogao i da nauči. Naime, ovih dana je verovatno mimo svake pravne procedure, postavio VD direktora u OŠ. Jastrebački partizani u Merošini, naravno pod pokroviteljstvom najgoreg Ministra obrazovanja u istoriji Srbije.


Šta se zapravo dešavalo iza kulisa nije teško naslutiti. Kod ovih što sad vladaju Srbijom, sve je na prodaju i sve ima svoju cenu. Ovo nesumnjivo liči na trgovinu uticajem. Na sednici školskog odbora, zakazanoj pod sumnjivim okolnostima u vreme trajanja zimskog školskog raspusta, u tišini i bez znanja kolektiva.


Predložena su, verovatno po partijskoj pripadnosti, samo dva kandidata koji su imali strogo čuvanu informaciju o ostavci prethodnog direktora, koji je i sam pod čudnim okolnostima podneo ostavku, a postavljen je pre samo par meseci. Zašto kolektiv u kojem bar još stotinak prosvetara ispunjava uslove za VD direktora nije upoznat sa ostavkom, ostaće nerešiva enigma. Da ne ostanemo nedorečeni, načelnik školske uprave u izjavi datoj Južnim vestima tvrdi, da je novi V. D. direktor postavljen na predlog lokalne samouprave.


Kako? Zar lokalna samouprava nema svoj pravni mehanizam, odnosno školski odbor? Koja je uloga školskog odbora i čemu on služi? Kako je lokalna samouprava ušla u skandaloznu situaciju, da podrži dvojicu kandidata za koje je unapred znala da ne mogu ni teoretski da prođu proveru ministra?


Jednog od njih je sadašnji ministar nedavno razrešio sa istog tog mesta? Na čiji predlog i kako je postavljen novi, sasvim treći kandidat za V. D. ako ga školski odbor nije ni predložio? Lokalna samouprava za to nema ingerencije, valjda je to jasno!? Načelnica upravnog okruga, koja k(l)aže da nije umešana u ovu zavrzlamu, se ljuti, ali joj večernje posete u sedištu lokalne samouprave ne smetaju.


Verovatno u ovom slučaju, ono što se desilo pod okriljem noći zaboravlja sledećeg dana, pogotovu ne pred novinarima Južnih vesti. Epilog je sada jasno vidljiv – zastrašivanje i otpuštanje prosvetara u Merošini i naravno, zapošljavanje partijskih kadrova vladajuće klike se nastavlja. Problemi u školi se nagomilavaju, a ne rešavaju. Merošina je prava slika države koja širom zatvorenih očiju srlja u propast.


 

Info služba Dveri