Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kuda ide Kragujevac?

Kragujevac. Motor razvoja automobilske industrije i privrede uopšte. Grad sitih i bogatih, malo parče raja na Zemlji. Tako bi zvučala najava naučno-fantastičnog trilera u holivudskoj režiji.


U stvarnosti, nismo sigurni gde više „klima“, da li nedostatak klima na koronarnom odeljenju KC Kragujevac gde pacijenti ovih dana na 42. podeoku Celzijusove skale  doslovno doživljavaju pakao, da li točkovi pomenutog motora razvoja automobilske industrije, ili možda ekonomija grada koji je pred finansijskim kolapsom.


Međusobno optuživanje bivšeg i aktuelnog Gradonačelnika Kragujevca i prebacivanje krivice sa jednog na drugog za bankrot koji je izvestan neće pomoći da se situacija reši. Bez obzira na dotacije države našoj lokalnoj samoupravi, ostaje gorak ukus u ustima građana jer finansije grada izgledaju turobno, a predsednik Fiskalnog Saveta, Pavle Petrović, kao jedne od najvećih krivaca označava upravo te  građane zbog neispunjenja poreskih obaveza prema lokalnoj samoupravi. Ne, to nema veze sa nenamenskim trošenjem sredstava i izmišljanjem radnih mesta stranačkoj vojsci i bivše i aktuelne vlasti. Kriv je narod koji je doveden na ivicu egzistencije i lišen mogućnosti da redovno servisira svoje obaveze prema državi i gradu.


Gotovo je nemoguće izvršiti objektivnu analizu odgovornosti za trenutno stanje u gradskoj kasi, jer je po izveštaju Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Kragujevac predvodnik u političkim preletanjima, jer podaci pokazuju da je stranački dres samo u Kragujevcu promenilo 11 odbornika nakon poslednjih lokalnih izbora.


Sumorna predviđanja dodatno podgreva stanje u FIAT-u, jer i pored strepnji o odlasku FIAT iz grada nakon isteka desetogodišnjeg ugovora, 2018., radnici ovog giganta pokreću generalni štrajk nezadovoljni statusom koji imaju u ovoj kompaniji. Drznuli su se da zatraže bolje uslove rada, valjda nisu znali da im je najveći uspeh to što ne moraju da nose pelene na radnom mestu kao u pojedinim kompanijama poput račanske Jure.


Ako uzmemo u obzir da ne postoje investicije u gradu  koje će pokrenuti ekonomiju i smanjiti nezaposlenost, možemo konstatovati  da nas napredak zaobilazi kao kiša oko Kragujevca.


Ukoliko građani Kragujevca uskoro ne prepoznaju krivce za ovakvo stanje i ukoliko ih ne kazne lišavanjem mogućnosti da ih guraju u sunovrat vođenjem „napredne“ politike, moraće da se zapitaju da li žele da Kragujevac u bliskoj budućnosti  postane novi Svilajnac – grad sa najviše iseljenika u inostranstvo.


 


Info služba Gradske organizacije Dveri Kragujevac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: