Kuda vodiš Niš, gradonačelniče?

Ako se sednica Skupštine Grada Niša ne zakaže u roku od dva dana Niš po zakonu može da očekuje privremenu upravu, koja može bez odluke Skupštine da preda aerodrom Republici.

Gradska vlast u Nišu je nezakazivanjem sednice Skupštine Grada, na kojoj odbornici treba da se izjasne o predaji niškog Aerodroma u svojinu Republike, uvela Niš u skupštinsku krizu koja preti da dovede do uvođenja privremenih mera u trećem najvećem Gradu u Srbiji.


Još je samo dva dana ostalo do 23. juna kada, po zakonu sednica skupštine Grada može da bude zakazana, a nakon toga je moguća odluka Vlade o raspuštanju Skupštine i o obrazovanju privremenog organa koji će do novih izbora upravljati Gradom i obavljati samo „tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa“(čl. 86.st.4.Zakona o lokalnoj samoupravi).


Dan pre isteka roka za održavanje sednice skupštine Grada , u četvrtak 21. juna Udružena niška opozicija organizuje Okrugli sto na koji će pozvati odbornike da se izjasne kako će glasati. Dveri Niš će se zajedno sa još osam opozicionih stranaka i pokreta obratiti javnosti Niša i još jednom upozoriti vlast na sve posledice partijsko poslušničkih odluka aktuelne vlasti i sa izvrgavanjem ruglu demokratskih institucija. 


Srpski pokret Dveri Niš upozorava predstavnike vlasti u Nišu da svojim odlukama kao i namernim nezakazivanjem sednice Skupštine Grada nanose Gradu i građanima nemerljivu štetu, a sve zbog svoje uloge partijskih vojnika i partijskih interesa prema republičkoj vlasti i partijskoj centrali u Beogradu.


Skupština Grada je u blokadi gotovo tri meseca, pod izgovorima da se popravlja klima kao i da se čeka da se isprate gosti sa gradske Slave. Ukoliko do subote 23. juna ne bude održana sednica Skupštine Grada, Nišu preti privremena uprava i Niš će ostati bez skupštinske i izvršne vlasti i njime će upravljati privremeni petočlani organa, u kome teoretski može biti i aktuelni Gradonačelnik, i koji po tumačenjima može da donese odluku o otuženju imovine Grada.


Pozivamo Gradnačelnika, da ukoliko se uopšte o nečemu još pita i ako odgovore ima, da građanima Niša objasni šta će za Niš i njegove građane značiti privremena uprava. Pored potpune kapitulacije, diletantske, nesposobne naprednjačke niške vlasti, da li će privremena uprava biti jasan signal visokog političkog rizika za strane investitore i hoće li oni odustati od ulaganja koje nam predsednik Republike tako velikodušno najavljuje, u ime Vlade, čije je ingerencije , očito preuzeo ili ih nikada nije ni napustio.


Umete li, Gradonačelniče, da nam kažete kako će se ostvarivati budžet Grada, kolika će šteta biti po privredu i ekonomiju Niša, kako će funkcionisati zdravstvene ustanove i škole i za koliko će se smanjiti plate zaposlenima u javnoj upravi kojom će rukovoditi privremeni organ?


I hoće li privremeni organ, Gradonačelniče, umesto raspuštene Skupštine i umesto izabranih odbornika, doneti odluku o prenosu svojinskih i upravljačkih prava na Aerodromu sa Grada na Republiku? I da li ste zbog toga najavili smenu direktora Aerodroma, da li se zbog toga ne ne obnavljaju ugovori sa zaposlenima na Aerodromu, da li zbog toga gradska vlast sada urušavaposlovanje Aerodroma, kako bi svom pravnom sukcesoru, Vladi olakšala posao uništenja konkurencije?


Da li građani Niša zaslužuju ove odgovore? Ili građane smatrate političkim idiotima , koji će u borbi za preživljavanje zaboraviti i na nameštene tendere u javnim preduzećima, na skandale u JP „Gorica“ i niškom groblju, na ponor niške kulture, na partijska zapošljavanja i postavljenja najnestručnijih diletanata, i na niške ulice iz kojih viri kaldrma, kao i na poslednji skandal otimanja niškog Aerodroma.


Nakon što uvedete privremenu upravu ili nakon što donesete odluku o poklanjanju Aerodroma sve će se to naplatiti na izborima.

 


Niš, 20.jun 2018.                                                           

Prof. dr Tamara Milenković-Kerković

GrO Dveri Niš