Leskovac: Formirana koalicija SZS

U Leskovcu je danas potpisan sporazum kojim je formirana koalicija „Savez za Srbiju“ u ovom gradu i najavljen dalji zajednički rad više opozicionih stranka.

Poverenica Pokreta levice Srbije za Leskovac Mirjana Perišić je podsetila na događaj od 2. septembra u Beogradu, kada su lideri deset različitih po programu političkih stranaka uspelo da nađe zajedničku nit vodilju uobličenih u 30 različitih, jako bitnih i suštinski značajnih tačaka za našu zemlju.


„Ako je 30 tačaka moglo da ujedini 10 političkih lidera koji ne samo da su bili politički suprotstavljeni, nego i u ličnim sukobima, onda je za nas današnji dan mnogo lakši. Mi smo predstavnici male sredine, međusobno se dobro znamo, poznajemo svoj kapacitet, svoj trud i dosadašnje nastupe i red je da i mi damo svoj doprinos novonastaloj političkoj situaciji u zemlji“, rekla je Perišić.
Poverenik za Leskovac Narodne stranke Jovica Stanković rekao je da je Leskovac dobio jaku i složnu organizaciju koja je spremna da pobedi aktuelnu vladajuću koaliciju na sledećim izborima. „Lokalni Savez za Srbiju u Leskovcu će najpre organizovati svoje organe i timove koji će činiti aktivisti i članovi stranaka koji su potpisnici ovog sporazuma. Nakon toga sledi predstavljanje programa i plana aktivnosti široj javnosti Leskovca i okoline, “ rekao je on.


Predsednik Gradskog odbora Dveri Igor Jovanović smatra da Leskovac više nije ona „čaršija koja na melčku stolicu sedi, ali gleda u golemo nebo“, kako se nekada govorilo u ovom gradu.
„Leskovac danas gleda u zemlju od srama i poniženja kojim je svakodnevno izložen. Stolička na koju sedimo je toliko rasklimana od težine interesa, sujeta, ali i nemoći da se bilo šta u ovom gradu pokrene napred“, smatra Jovanović.


„Kada pogledamo sve one tabele koje govore o kvalitetu života u Srbiji, vidimo da je Leskovac svuda pri dnu. Demografski pokazatelji govore da nas je sve manje i da smo sve stariji“, upozorio je on. Jovanović je posebno ukazao i na „blizinu Kosova i Metohije i činjenicu da albanski ekstremisti ne odustaju od ideje za velikoalbanskom državom do Niša“.
„Kada vidimo i šta se dešava ovih meseci sa Medveđom , koju neko pokušava da otrgne iz Jablaničkog okruga i priključi tzv. i nepostojećoj Preševskoj dolini, onda dobijamo jasniju sliku aktuelnog trenutka u kome se Leskovac trenutno nalazi“, rekao je Jovanović.


„Mi u ovom trenutku više nemamo ni vremena niti prava da se bavimo ideološkim i programskim prepucavanjima i razlikama. Mi moramo da krenemo jednim istim putem, putem koji je težak i gde nas očekuje teška ali časna borba za opstanak jednog grada i jednog naroda na ovim prostorima“ , dodao je on.
Potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da su se sve članice Saveza obavezale da deluju na principima vrednosti vladavine prava: „Između nas postoje razlike, ali ono što nas spaja su borbe za univerzalne ciljeve i principe. Tu je snaga saveza i jasna poruka građanima da smo spremni da sve svoje razlike stavimo po strani i da zajednički nastupamo, pošto smatramo da smo tako u mogućnosti da na najbolji mogući način utičemo na stvaranje jednog normalnog političkog i svakodnevnog života u Srbiji.


„Na ovoj konferenciji je upućen i poziv drugim opozicionim strankama, grupama građana i gradjanima pojedinačno da se priključe Savezu sa Srbiju u Leskovcu radi daljeg zajedničkog delovanja u okviru dogovorenih 30 tačaka programa. Uskoro se očekuje i tribina na kojoj će učestvovati i većina lidera stranaka koje čine SzS.


Među njima će svakako biti Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, Vuk Jeremić, rečeno je danas.


 

Izvor: Danas.rs