Српски Покрет Двери - Лого
Search
Marija Janjušević govorila na protestu u Majdanpeku

Protesnom šetnjom gradskim ulicama Majdanpečani su treću sredu zaredom iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću.

Tri zahteva sa prvog protesta: odgovornost za izbornu krađu na septembarskim lokalnim izborima u Leskovu, odgovornost za pogibiju radnika u Rudniku bakra Majdanpek i odgovornost za bahaćanje lokalnih funkcionera, dopunjena su traženjem objašnjenja šta je sa kupovinom Rudnika bakra Majdanpek (deo RTB Bor) i obelodanjivanjem ugovora


U gradskom parku, pred zgradom suda Majdanpečanima, učesnicima protesne šetnje „Jedan od pet miliona“ najpre se obratila narodna poslanica Marija Janjušević, čestitajući Majdanpečanima na hrabrosti.


-I ja šetam od grada do grada i dobro znam koliko je hrabrosti potrebno u malom mestu da se izađe na ove proteste. Znam šta rade, znam kako prete, fotografišu, a onda tokom nedelje ucenjuju. Ali dok smo zajedno ne mogu da nas slome. I biće nas sve više i više.- kazala je Marija Janjušević koja se dotakla i kupovine Rudnika bakra Majdanpek i prozvala predsednika opštine Majdanpek Dragana Popovića Popa zbog potpisivanja ugovora koji, kako je rekla, krije od građana.
– Odakle ti pravo da građane lišiš građevinskog zemljišta, bazena, doma kulture,1200 stanova, da otpišeš dug od preko tri miliona evra. To neće tako lako da prođe. Kao narodni poslanik imam pravo da zatražim obaveštenje i taj ugovor i to ću zvanično uraditi preko Narodne skupštine. Da vidimo da li je tačno da su iz kineske kompanije tražili da na 3 km od rudnika ne sme da bude nijedan građanin prisutan, da li je tačno da žele da izmeste grad jer je najveće rudno bogatstvo zapravo ispod grada. Da se pogledamo u oči i vidimo šta im je plan i da li će građani Majdanpeka dozvoliti da te planove i ostvare. – rekla je Marija Janjušević.


Glumica i aktivistkinja iz Zaječara Selena Vitomirović navela je da je „konačno došlo vreme da otvorimo oči pred ovim zlom i da je sada 67 gradova na ulicama ove zemlje“.


– Mi hoćemo da promenimo kompletan sistem. Ako se skloni onaj odozgo, popadaće i ovi kao kula od karata. Ali ostaće oni koji su se infiltrirali u ovaj sistem. Zato mora da se promeni sve.- kazala je Selena Vitomirović koja je na kraju svog obraćanja okupljene pozvala u šetnju.


Protest „Jedan od pet miliona“ u Majdanpeku i ove srede imao je performans. Učesnici protesta zaustavili su se pred zgradom Zlatare Majdanpek koja je u mraku, gde su podeljene nove radne knjižice za ovu fabriku uz objašnjenje „da treba pojačati kapacitete i da Zlatara radi u dve smene“.


Marija Janjušević govoriće u petak na protestu u Vranju. 

Izvor: Danas.rs


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: