Српски Покрет Двери - Лого
Search
Međunarodni dan zaštite dece

Srpski pokret Dveri je na Međunarodni dan dece koji se obeležava 1. juna održao akciju ispred Hrama Svetog Save koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na to da je neophodno da zaštitimo decu od stradanja.

U okviru tog događaja podržana je akcija „Anđeo“ u znak sećanja na poginulu decu u Donbasu.


Dragana Trifković, predsednik Saveta za spoljne poslove je navela da se Srpski pokrete Dveri pridružio međunarodnoj inicijativi „Anđeo“ koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti na to da u Donbasu svakodnevno ginu deca.


„U ovom konfliktu koji je započet 2014. godine gine mnogo civila među kojima su i deca.


Želimo da skrenemo pažnju javnosti i na to da u svetu svakodnevno umiru deca, što zbog ratnih konflikata što zbog nemogućnosti da dobiju zdravstvenu i drugu zaštitu.


Posebno želimo da skrenemo pažnju na to da je u agresiji NATO na Srbiju poginulo dosta dece, i da za te zločine do dana današnjeg niko nije odgovarao.


Veliki pisac Dostojevski je rekao: Svi ideali sveta ne vrede suze jednog deteta.
Apelujemo na svetsku javnost da moramo da učinimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili decu, Jer deca su naša budućnost“.


Marija Janjušević, narodni poslanik Srpskog pokreta Dveri je navela da stradanje dece nikada nema opravdanje i da je naša obaveza da ih pamtimo, plačemo za njima i svedočimo.  „Sećanje i pomen je jedina blagodet koju toj deci još možemo da damo,  a dobar je lek da sprečimo da se ikome ikada ponovi. Danas pominjemo ubijenu decu Donbasa ali ne možemo da se ne setimo Milice Rakić i sve ostale dece koju je NATO ubio 1999.godine, kao i one koja još uvek umiru od kancera,  kao posledice NATO bombardovanja“.


Akcija je simbolično obeležena puštanjem belih balona na kojima su bile ispisane poruke: pamtimo bombardovanje 1999. godine, zaštitimo decu u Donbasu, decu nisu kriva, Srbija za Donbas, anđeli i sl.


Srpski pokret Dveri se posebno zalaže za zaštitu dece i dečijih prava u okviru porodične politike. Nažalost moramo da konstatujemo da mnogo dece u Srbiji ne može da ostvari svoja osnovna prava, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Zbog toga smo nabrojano puta do sada predlagali da država osnuje ministarstvo za porodicu koje će se baviti tim problemima.


 

Info služba Dveri


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: