Miodrag Stojaković: Turbulentna  2017. godina u opštini Alibunar

Ovu godinu u Opštini Alibunar obeležila je neviđena krađa izvedena od strane lokalne SNS vlasti, a pod okriljem rekonstrukcije javne rasvete.

Naime prošle godine je podignut kredit od 99,5 miliona dinara za projekat rekonstrukcije javne rasvete koji se sprovodi radi uštede električne energije i smanjenja enormno velikih računa za utrošenu električnu energiju za ulično osvetljenje u naseljenim mestima opštine Alibunar. Za isti projekat niko nije uradio ni studiju izvodljivosti, ni studiju isplativosti celog projekta, a završetkom tog mega projekta dobili smo mrak na ulicama.  Tako su nam i onako puste ulice izgledale sablasno, kao da su spremljene za snimanje nekog horor filma.


Problemima tu nije kraj, po specifikaciji izvedenog projekta i utrošenog materijala i to po maloprodajnim cenama sav utrošeni materijal košta 21,5 milion dinara, postavljamo pitanje šta je sa ostatkom para, da li toliko košta ugradnja istog ili je u pitanju pljačka građana od strane čelnika naše opštine. Na to pitanje nismo nikad dobili odgovor, iako smo se žalili svim nadležnim institucijama.


Ni tu nije kraj malverzacijama, naime bahata vlast opštine Alibunar tu nije stala, već je uradila još jedan projekat rekonstrukcije ulične rasvete i potrošila dodatnih 22.5 miliona dinara. Dakle gore pomenutih 99,5 + 22,5 = 122 miliona dinara.


Radni vek ugrađene opreme je u proseku 6 godina, a ušteda prema informacijama iz opštine iznose oko 650.000 dinara, a zvanično saopštenje kaže da je ušteda 3.000.000 dinara. To bi značilo u prvom slučaju da bi nam trebalo oko 180 godina, a u najboljem slučaju ako je ovo drugo tačno 41 godina da bi isplatili ovu „kapitalnu investiciju“.


Da nesreća bude veća opštinski budžet je nemilosrdno pražnjen na sve moguće načine, naime nekoliko desetina miliona dinara je potrošeno na rekonstrukcije (krečenje) zgrada mesnih zajednica, domova kultura i nekih zapuštenih zgrada koje su u vlasništvu opštine, ali su napuštene i nefunkcionalne, kao na primer restoran „Morava“ u Banatskom Karlovcu gde se nakon izvršene „rekonstrukcije“ objekta urušio krov zgrade.


U Vladimirovcu nakon menjanja ograde oko fudbalskog terena, koja je bila neophodna, krenulo se u pravljenje fudbalskog stadiona iako je i  postojeći u potpunosti odgovarao najnižem rangu takmičenja u kome se fudbalski klub i nalazi. 


Tu je i 9 miliona dinara za dve kapele na grobljima za koje su temelji već postojali, a na jednoj su bili pripremljeni i blokovi za zidanje, zatim negde oko tri miliona dinara za održavanje poljskih puteva i to firmi koja je dovedena sa strane (koja svoj posao nije ni obavila) iako postoji mogućnost da isti posao odrade neka preduzeća sa teritorije naše opštine, a i naš JKP poseduje mašine za isto.


Kao kruna svega došlo je do hapšenja predsednika opštine Predraga Belića zbog malverzacije oko izdavanja obradivog poljoprivrednog zemljišta za koju se šteta procenjuje na 240 miliona dinara, a za koju je OO Dveri Alibunar upozoravala još 2016. god.


Sad je u vlast u Alibunaru dovedena u pitanje, naviknuti na čvrstu ruku svoga vođe sad deluju malo pogubljeno. Vidim da mu svi daju podršku i to poštujem, samo ne znam da li je to iz straha ili uverenja u njegovu nevinost. Samo mi nije jasno da li je to OO SNS-a otkazao poslušnost politici SNS i predsednika Aleksandra Vučića ili je u pitanju trenutna dezorijentisanost.


Pretpostavljam da će sad krenuti skupljanje potpisa za oslobađanje uhapšenog im predsednika jer to je već viđen scenario kod hapšenja prethodnog predsednika opštine Alibunar, a lično sumnjam u njihovu kreativnost i sposobnost da osmisle nešto novo, ili će možda ići na to da traže ostavke ministara Nebojše Stefanovića i Nele Kuburović zbog neosnovanog hapšenja i narušavanja ugleda.


Ne želim da prejudiciram ništa, iako kažu da je pravda  spora ali i dostižna, mislim da će svako odgovarati za sve što je uradio ili nije. Verujem u pravdu kako u  ovu zemaljsku, tako i onu drugu.


Kako radili tako nam i Bog pomogao.


 


Za OO Dveri Alibunar

Miodrag Stojaković