Српски Покрет Двери - Лого
Search
Nikola Šućur: Faktori (ne)stabilnosti grejanja

Skupština grada Zrenjanina donela je odluku da prepusti distributivnu mrežu Gradske toplane „Srbijagasu“, ne bi li na taj način izmirili dugovanje koje je nastalo 2008. godine i do sada je dostiglo iznos od skoro 600 miliona dinara. Ovakav postupak poklanjanja ili prodavanja državnih preduzeća sve više uzima maha i predstavlja tendencioznu politiku aktuelne vlasti. Mnoge firme i prirodne resurse su na taj način prodali ili poklonili tzv. stranim investitorima ili domaćim tajkunima.

Ovakav postupak aktuelne vlasti sa sobom nosi određene negativne posledice po građane poput mogućeg poskupljenja grejanja i dodatnih nameta u vidu priključaka, koji će biti nerealno skupi i neizostavni. Te priključke obezbediće, naravno, poslovni partneri SNS-a. Sledeća negativna posledica su brojna otpuštanja u Gradskoj toplani i većina radnika moraće da se zaposli i robuje kod stranog gazde.


Prepuštanje distributivne mreže „Srbijagasu“ je zapravo priprema za moguću privatizaciju u skorijoj budućnosti. Ta privatizacija dovela bi da ovako bitan činilac domaćinstva pređe u ruke stranim kompanijama koje će graditi svoj budžet na račun građana Srbije, ili do toga da domaći simpatizeri vlasti kroz pljačku još više utvrde svoje stranačko prijateljstvo. Nemojmo zaboraviti da su dugovi Gradske toplane tokom vladavine SNS i SPS koalicije udvostručeni na svim ekonomskim poljima, a ovo je samo jedan primer kako vlast pokušava da prikrije svoju krađu i nesposobnost.


Pozitivno je to što vlast na ovaj način želi da omogući grejanje u opštinskim selima, ali šteta što to neće izvršiti u roku. U ovako već nepovoljnim ekonomskim uslovima u koje nas je ova vlast dovela, to će biti samo još jedan udar na sela, koja pokušavaju svim naporima da se oporave od posledica neuspešne poljoprivredne politike aktuelne gradske vlasti.


Dužni smo da vlastima u Zrenjaninu postavimo nekoliko vrlo važnih pitanja koja se tiču građana. Zbog čega čelnici gradske skupštine nisu prvo pokušali da pronađu neko drugo rešenje koje bi bilo i povoljnije? Zašto se građani ne pitaju za bitne teme koje se odnose na sve nas, a to su grejanje i vodosnabdevanje? Zašto se za bitne stvari pita nekolicina iz SNS i SPS garniture sa svojim pulinima LSV-om i SRS-om, koji redovno dolaze na sednice gradske skupštine kako bi vlast dobila kvorum za rad i odlučivanje. Srpski pokret Dveri želi da stane na put korupciji i politici koja nije na strani porodice, koja treba da je stub ovog društva.


 

Potpredsednik GO Dveri u Zrenjaninu
Nikola Šućur


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: