Nišlije dobro znaju razliku između političara i politikanata

„Nišlije dobro znaju razliku između političara i politikanata. Političari su sluge naroda i štite javni interes dok je politikantima bitan privatni interes, samoodržanja i samobogaćenja.“ – Tamara Milenković-Kerković.

Obraćanje predstavnika Srpskog pokreta Dveri Niš prof. dr Tamare Milenković Kerković  na konferenciji za štampu udružene niške opozicije o odluci grada Niša da pokloni aerodrom „Car Konstantin“ Republici:


Kao član Predsedništva SP Dveri i kao predstavnik GO Dveri Niš najoštrije se protivim poklanjanju niškog aerodroma. SP Dveri Niš je radi zaštite javnog interesa Nišlija u drugi plan stavio ideološke i političke razlike i nastupa zajednički i udruženo sa predstavnicima drugih niških opozicionih stranaka. Smatrali smo da samo udruženi i zajedno sa svim zaštitnicima javnog interesa možemo da sa građanima Niša sprečimo donošenje ekonomski samoubilačke odluke o „prenosu svojinskih prava bez naknade“ sa Grada na Republiku.
Uzdržanost predstavnika inicijative „Ne damo niški aerodrom“ u pogledu saradnje u odbrani aerodroma smo poštovali i učestvovali na svim protestima bez stranačkih obeležja. Smatramo, međutim, da monopol u zaštiti javnog interesa ne treba da postoji i da je građanska inicijativa time na sebe preuzela svu odgovornost za ishod glasanja u Skupštini i broj Nišlija na protestima. 


I simbolično, niškom aerodromu preti sudbina originalne bronzane glave cara Konstantina, dela neprocenjive vrednosti koje je pronađeno u poljima kraj Niša i nakon toga odneto u Beograd, u Narodni muzej, u čijim depoima je zatvorena već više od dve decenije. Obrazloženje za oduzimanje ove vrednosti Nišu bilo je „da Niš ne bi umeo da je čuva“. 
Čak i da je odluka o poklanjanju aerodroma ekonomski opravdana – a nije – jer da je Vlada znala da upravlja ne bi beogradski aerodrom davala u koncesiju. Čak i da Vlada neće kršiti odredbe o zabrani ograničavanja konkurencije, čak i da samo 1.000 putnika godišnje iz Niša leti, Nišu se aerodrom ne bi smeo oduzeti. I da je legalno – ne bi bilo legitimno. Isuviše je toga u proteklih 30 godina oduzeto. 


Niš je postao tamni vilajet u kom su nestajale fabrike,  nestajale banke, nestajali slobodni mediji. Niš je samo senka grada koji je nekada bio. Politička odluka je doneta. Ona sada treba da dobije pravno odelo. 
Nišlije među odbornicima za takvu odluku neće glasati. Videćemo kako će glasati oni koji se Nišlijama ne mogu zvati. Pokret Dveri siguran je da samo ujedinjeni možemo da dobijemo ovu bitku, za odbranu imovine i dostojanstva grada i Nišlija. 


Nišlije dobro znaju razliku između političara i politikanata. Političari su sluge naroda i štite javni interes dok je politikantima bitan privatni interes, samoodržanja i samobogaćenja. 


Ovo je Niš!
Ovo je naš Grad!GO Dveri Niš