Novi Sad: Na dnevnom redu skupštine sporni spomenik i bankrotstvo Apoteke Novi Sad

Posle mesec dana opet će u žiži interesovanja Novosadskih odbornika biti podizanje spomenika „nevinim žrtvama“ 1944-45, a na inicijativu Saveza Vojvođanskih Mađara.

Već smo se po ovom pitanju oglasili saopštenjem i izrazili smo svoje neslaganje sa ovim predlogom sa stavom da se spomenik podiže pod nedovoljno istraženim istorijskim činjenicama – kome se tačno podiže spomenik, ko je bio žrtva a ko dželat.


Takođe, predloženo mesto za podizanje spomenika nije dobro odabrano. Na tom mestu je bio logor za vinovnike masakra ili bolje rečeno Genocida nad Novosađanima pa se dizanjem spomenika na ovom mestu može pogrešno protumačiti da se baš ovim dželatima podiže spomenik.


Iz tog razloga pozivamo Gradske vlasti da se urazume i skinu sa Dnevnog reda Skupštine Grada ovaj predlog dok se on detaljno ne pripremi i potkrepi validnim činjenicama i podacima. On ne treba da postane razlog nekih daljih podela u međunacionalnim odnosima u Novom Sadu , što će ako se predlog usvoji svakako biti.


Pored ove teme koja je isturena u prvi plan , treba obratiti pažnju na koji način će se rešavati sudbina Apoteke Novi Sad koja je činjenjem i nečinjenjem njenog vlasnika, Grada Novog Sada, dovedena u bankrotstvo.


Takođe je veoma interesantna tačka Dnevnog reda: Povećanje uloga kapitala Grada u Slobodnoj Carinskoj Zoni Novi Sad. Dalji koraci koji će slediti pokazaće da li se ubrzo sprema prodaja i ovog preduzeća.GrO Dveri Novi Sad