Свако место у Србији има неког великана по ком је то место и познато. Нова Варош има ту част да је један од четворице величанствених војвода рођен у нововарошком селу Мишевићи.

       У то име, чланови општинског одбора Двери из Нове Вароши су положили венац на споменик војводи Петру Бојовићу на дан његовог рођења. Српски покрет Двери баштини традиционалне и патриотске вредности. Овим гестом желимо да покажемо да не заборављамо нашег величанственог војводу, који је стао на браник отаџбине у најтежим временима и осветлао образ нашем крају.

Војвода Петар Бојовић је рођен 16. 07. 1858. године у селу Мишевићи, рођен је као пето од укупно шесторо деце, од мајке Раде и оца Перуна. Био је учесник српско – турских ратова, српско – бугарских ратова, Балканских ратова, Првог светског рата, а делом и Другог светског рата. Највећу славу проноси пробијањем Солунског фронта и ослобађањем Београда као комадант Прве армије. Војним пучем од 27. марта 1941. године и указом краљевске владе од 3. априла 1941. на предлог министарског савета, 83 – огодишњи војвода Бојовић је реактивиран и постављен за Врховног инспектора целокупне војне силе Југославије. По ослобађању Београда група комуниста упада у стан старог војводе и уз понижавање и малтретирање га пребијају, а од тих последица војвода је преминуо 19. јануара 1945. године. Породица је организовала сахрану 21. априла на Новом гробљу. Сахрањен је без државних и војних почасти уз црквени обред, а сахрани су присуствовали само чланови породице.

Нека је вечан помен, хвала и Царство Небеско војводи Петру Бојовићу.

[ngg src=“galleries“ ids=“438″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″] 

Целу изјаву овим поводом можете погледати овде

 

ОО Двери Нова Варош