Српски Покрет Двери - Лого
Search
Obradović: Paralelni parlamenti na svim nivoima, bojkot i građanska neposlušnost do smene ove vlasti

Čačak – Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović podsetio je javnost da je kompletna opozicija osim SRS u Narodnoj skupštini Srbije juče napustila skupštinske klupe republičkog parlamenta i u holu održala „paralelni parlament” na kome su sve poslaničke grupe opozicije govorile o temama koje su na dnevnom redu ali i o drugim temama koje kako je rekao nikada ne mogu da dođu na dnevni red.

„Mi smo time želeli da pošaljemo jasnu poruku da smo svi mi, narodni poslanici opozicije 1 od 5 miliona, da se solidarišemo sa svim građanima koji protestvuju u Beogradu i više od 50 gradova i opština širom Srbije i da smo krenuli u nešto što bismo precizno nazvali aktivnim bojkotom rada parlamenata u Srbiji”, kazao je Obradović na današnjoj konferenciji za medije.


On je naglasio da to znači da oni neće učestvovati u „plenumskim zvaničnim sednicama Narodne skupštine i svih drugih skupština u Srbiji”, i da ne žele da daju legitimitet nedemokratskom sistemu, ali će u isto vreme održavati paralelne parlamente na kojima ćemo govoriti o svim tekućim temama koje su na dnevnom redu ali i koje nisu.


„Mi ostajemo poslanici, odbornici i aktivno učestvujemo u svim poslovima koje smo i do sada radili, postavljamo odbornička pitanja, primamo građane, iznosimo njihove probleme, obilazimo sve delove Srbije. Poslanici iz Dveri već ove nedelje kreću u obilazak čitave Srbije i svako od nas biće prisutan na nekom od protesta koji se odvijaju širom Srbije od srede do nedelje”, najavio je lider pokreta Dveri.


On je mišljenja da je u ovom trenutku pravi narodni parlament na protestima, kao i da je od izuzetne važnosti za pokret Dveri da su pokazali da su ozbiljni ljudi koji drže reč i poštuju ono što su potpisali u Predlogu sporazuma sa narodom.


„Juče su predstavnici opozicije napustili republički parlament, sutra će to uraditi u pokrajinskom parlamentu Vojvodine a kako idu zasedanja lokalnih parlamenata tako ćemo napuštati i sve sednice lokalnih skupština gradova i opština širom Srbije”, kazao je Obradović.


Lider pokreta Dveri je rekao da je prošle sedmice održan inicijativni sastanak slobodnih odbornika širom Srbije koji pripadaju opoziciji i najavio da će 23. februara u Beogradu biti formirana Asocijacija svih slobodnih odbornika opozicije.


„Očekujemo da će to biti veliki događaj na kome će se pojaviti svi ili velika većina tih odbornika i da ćemo se zajednički sa poslanicima iz republičkog i pokrajinskog parlamenta u protestnoj šetnji pridružiti protestu 1 od 5 miliona na platou ispred Filozofskog fakulteta”.


Obradović je kazao da sve ovo govori da u Srbiji više ništa nije isto i da su krenuli vaninstitucionim putem da se izbore protiv ove vlasti i da neće odustati.


„U institucijama nema pravde, nema demokratije i nema slobode. Ovde više ne funkcioniše ni Ustavni sud, ni Narodna skupština, ni policija i svi su instrumentalizovani od strane vlasti Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Ostala nam je ulica i vaninstitucionalne metode borbe, građanska neposlušnost, bojkot izbora ako budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, blokada saobraćajnica, prekid nastave na fakultetima i sve drugo što nas vodi ka velikim svenarodnim demonstracijama u Beogradu protiv ove vlasti”, tvrdi Obradović.


On je poručio predsedniku republike Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vlasti da je na njima izbor da li će omogućiti fer i poštene izbore u Srbiji na osnovu zajedničkih zahteva kompletne opozicije i obezbediti najmanje šest do devet meseci slobodnih medija gde bi mogla da se čuje i druga strana.


„Odmah kažem, ako Vučić kaže danas da će omogućiti fer izbore a raspiše ih za mesec dana nema tih izbora”.


Obradović je istakao da je pokrenut disciplinski postupak protiv narodnog poslanika Srđana Noga od strane nadležnih disciplinskih organa kao i da očekuje da će oni dati svoj sud o tome jer je to njihova obaveza po statutu Srpskog pokreta Dveri.


 

Šef odborničke grupe Dveri u Čačku Aleksandar Tanasković, foto: RINA


Tanasković: Paralelni parlament i u Čačku

Šef odborničke grupe Dveri u lokalnom parlamentu u Čačku Aleksandar Tanasković kazao je da je nakon potpisivanja Sporazuma sa narodom i intenzivnih razgovora sa svim predstavnicima parlamentarne i vanparlamentarne opozicije grada Čačka doneta odluka o napuštanju rada lokalnog parlamenta i svih institucija koje predstavljaju SNS.


„Na budućim sastancima sa opozicijom grada Čačka iniciraćemo održavanje paralelnog odnosno narodnog parlamenta, što znači da ćemo mi pratiti teme koje su na skupštini ali i sve druge teme. Dakle, mi ćemo u terminima sednica ali i mimo njih objašnjavati narodu kakvi su stavovi opozicije o bitnim temama koje se nalaze na dnevnom redu Skupštine i svemu onome što narod zanima”, zaključio je Tanasković.


 

Izvor: GZS / RINA


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: