Opozicija u Kruševcu: Gašić faktički urednik kruševačkih medija

Pet godina aktuelne SNS-SPS vlasti u Kruševcu i Srbiji i isto toliko godina medijskog mraka i cenzure!

Ne postoji nijedan razlog niti argument koji bi opravdao rad lokalnih medija u Kruševcu koji opozicione političke organizacije na lokalu već više od pola decenije nisu udostojile ni jedne jedine sekunde emitovanja niti jedne jedine pisane reči na bilo kojoj lokalnoj televiziji ili pisanom mediju u gradu!

Podsećamo Vas da se svi mediji u Gradu finansiraju iz budžeta Grada Kruševca, i to onog istog budžeta koji se puni i novcem apsolutno svih građana, kako nas iz opozicije i građana koji podržavaju neku od opozicionih stranaka, tako i stranaka na vlasti i građana koji podržavaju aktuelnu vlast!

Više od 20 procenata građana Kruševca koji na izborima nisu glasali za Srpsku naprednu stranku i njenih dvadesetak koalicionih partnera nisu u prilici da vide svoje političke predstavnike na lokalnim medijima, pa Kruševac  u medijskom smislu podseća na severnokorejski Pjongjang!

Obzirom da je direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić de fakto urednik svih lokalnih medija, postavljamo pitanje da li je odlično sproveden medijski mrak u Kruševcu bio glavna preporuka državnom vrhu za funkciju koju sada obavlja?

I pored  jasne kritike Evropske federacije novinara da je Srbija najgore medijski cenzurisana, ništa se i dalje nije promenilo u tom pogledu.

Oštro osuđujemo takvo ponašanje većine lokalnih medija u Kruševcu, koji su za potrebe javnog informisanja iz budžeta Grada u prethodnih 5 godina dobili ukupno više od 60 miliona dinara za objektivno i pravovremeno informisanje o svemu što se događa u Gradu i okolini, a godinama potpuno ignorišu sa jasnom lošom namerom nas opozicione političke organizacije, ne poštujući Zakon ni demokratske vrednosti koje smo kao društvo i Grad dužni da negujemo!

Zbog svega navedenog i zbog očajne situacije u kojoj se mediji nalaze jer su pod direktnom kontrolom aktuelne vlasti, prinuđeni smo da izrazimo oštar protest zbog ovakve nenormalne situacije i da postavimo pitanje kako lokalnim medijima, tako i ministru informisanja, kao i svim nadležnim institucijama Srbije: Zašto niko od opozicionih političkih organizacija u Kruševcu u proteklih 5 godina nije dobio ni jedan jedini minut ni na jednoj lokalnoj televiziji, iako su sve dužne da u Zakonom definisanim okvirima omoguće svim političkim strankama da se obrate građanima Kruševca, a posebno u toku predizbornih kampanja? Zašto građane Kruševca ne informišete objektivno o stavovima i radu svih političkih organizacija u Kruševcu, a ne samo o radu stranaka aktuelne vlasti na čelu sa Srpskom naprednom strankom? Po kojim kriterijumima kadrovi vlasti imaju prilike da se svakog dana pojavljuju na lokalnim medijima, što u elektronskom, što u pisanom formatu, a da niko od kadrova opozicije nijednom nije dobio poziv za učešće, kako u nekoj političkoj emisiji, tako i u emisijama informativnog karaktera, kao ni u pisanim medijima u kojima bi građani Kruševca i okoline imali prilike da čuju i vide i neko drugačije mišljenje koje nije ni slično stavovima i mišljenjima aktuelne vlasti?

Želimo da obavestimo građane Kruševca i Srbije da ćemo preduzeti sve što je u našoj moći da se ova skandalozna situacija u medijima promeni i da ćemo, ukoliko se situacija drastično ne promeni i ukoliko ne dobijemo medijski prostor koji nam po Zakonu pripada, pristupiti radikalnijim potezima kako bi se Zakon o javnom informisanju poštovao i primenjivao u praksi.

Ovo saopštenje dostavljamo: Republičkoj radiodifuznoj agenciji, medijima u Kruševcu i Srbiji, Evropskoj federaciji novinara, Zaštitniku građana, Povereniku za informacije od  javnog značaja.

 

Gradske organizacije u Kruševcu: