Српски Покрет Двери - Лого
Search
Otvoreno pismo pomoćniku gradonačelnika za oblast zaštite životne okoline

„Odbornička grupa Dveri prvo mora da pobedi na izborima, a nakon pobede da odgovorno vrši vlast“ – Mirjana Đoković, Čačak, 1.8.2019. god.

Poštovana g-đo Đoković,

Pobedom na poštenim izborima stiču se uslovi da neko učestvuje u vršenju vlasti, a vašu ostavku tražimo jer vi neodgovorno obavljate svoju dužnost. Sticajem okolnosti vi ste na vlasti, a ne mi, pa shodno tome sva odgovornost je na vama. Odgovornost je i davanje odgovora na postavljena pitanja. Odgovore u skupštinskoj sali nismo dobijali, debatu ste ukinuli, što je razlog našeg napuštanja sednica.


Godinama je budžetski fond za zaštitu životne sredine ostajao neiskorišćen, a sredstva su korišćena kao subvencije javnim preduzećima. Budžetom ste uvek planirali ogromna sredstva za nerealne projekte, a rebalansima iste umanjivali za više od pola, pa prikazivali nerealno visoku realizaciju. Ovakvim načinom rada ili bolje reći nerada, godinama uskraćujete građanima našeg grada sredstva namenjena za poboljšanje kvaliteta životne sredine. Najnoviji dokaz vaše nestručnosti je i nedobijanje sredstava za pošumljavanje iz „Zelenog fonda“, jer ste očigledno nestručni da napišete valjani projekat.


Da je gore navedeno tačno, vidi se po izveštaju AZŽS  gde je grad Čačak na prvom mestu po zagađenju, što se vidi iz tabele.
Da je vazduh u gradu Čačku zagađen, potvrđuje i sledeća tabela.Godinama ste krili istinu, pa nam na kraju ukrali i Moravu. Obmanjivali javnost, niste poštovali struku, dopustili direktoru SC Mladost da ugrozi zdravlje stanovništva otvaranjem plaže, iako je i sam bio svestan da je reka zagađena. Dugo obećavana rekonstrukcija kanala Parmenac – Katrga, koji je postao  fekalni kolektor, služila je samo kao šarena laža onima koji su vam verovali. Godinama ne možete da pronađete zagađivača Lupnjače i Morave, koji se lako može otkriti uvidom u katastar zagađivača, koji ste vi lično rekli da imate.


Po statutu grada Čačka vaša osnovna nadležnost je zaštita životne sredine. Umesto da se bavite resorom koji vam je poveren, vi ste kršili Zakon o zaštiti voda (član 99), koji kaže da kada dođe do ekološke havarije, zagađivač je dužan da postavi uređaje, obezbedi sredstva i utvrdi rok za saniranje havarije i o tome obavesti javnost. Da li ste po članu 106 istog zakona bili obavešteni od strane zagađivača, po priznanju gradonačelnika kompanije Sloboda? Da li je obavešten MUP i MZŽS i da li znate da je kazna za ovo delo do 3 000 000 dinara i tretira se kao privredni prestup? Šta ste povodom ovoga vi uradili?


Vaše propuste možemo nabrajati u nedogled, a jedan od najzanimljivijih je na Ekološkom portalu grada Čačka, koji je višestruko preplaćen (390 000 dinara), gde se građanima savetuje da „prijave ako ustanove neki problem KOI ugrožava njihovu životnu okolinu“, na telefonski broj + 381 32 0000000, koji ne postoji. Toliko o vašem odgovornom radu, odnosu prema ekologiji i prema zdravlju građana.


Posle svega navedenog, nemojte se više kriti iza lika i dela Aleksandra Vučića, već ako imate i malo časti i obraza, poslušajte naš savet i podnesite ostavku. Ako nešto ne umete i ne znate da radite, časno je to priznati i povući se.

 


GrO Dveri Čačak


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: