Српски Покрет Двери - Лого
Search
Politička mafija zavladala Čačkom - sledeća na udaru je Skupština grada

Podeljena, posvađana i potrošena čačanska vlast, koja je ostala bez većine, pokušava sada da promeni Poslovnik o radu i ukine glas opozicije u gradskoj skupštini.


Politička mafija, koja je sprečila formiranje skupštinskog anketnog odbora koji bi istražio finansijsko stanje FK „Boracˮ i sumnjive poslove oko izgradnje gradskog stadiona, sada pokušava da ukine rad gradske skupštine i onemogući slobodu govora opoziciji.


Isti oni političari koji su učestvovali u vođenju FK „Boracˮ u prethodnom periodu i napravili trenutne dugove i sumnje na kriminalno poslovanje – ponovo su izabrani u Skupštinu kluba: Milan Bojović, Aleksandar Maksimović, Velimir Drobnjak, Marko Parezanović, Vladan Milić, Ostoja Mijailović… Isti oni sada žele da od Skupštine grada naprave svoju partijsku jazbinu u kojoj niko ništa ne sme da kaže i da im se suprotstavi.  


Protivno postojećem Poslovniku o radu Skupštine grada predlaže se novi Poslovnik i pokušava na silu nametnuti. Novim Poslovnikom se ukida kvorum za rad skupštine i uvodi dan za glasanje, jer vlast više ne može da obezbedi kvorum i prisustvo svih svojih odbornika u čitavom toku sednice.


Predsedniku Skupštine grada se daje skandalozna mogućnost da on odlučuje da li će novinari prisustvovati sednici Skupštine grada i ko će od njih dobiti akreditaciju. Opozicija se ograničava u dosadašnjoj poslovničkoj mogućnosti da predlaže dopunske tačke dnevnog reda, čime vlast želi da spreči da se pravi problemi građana iznesu na skupštinsko zasedanje.


Opozicija je predala ukupno tačno 1.111 amandmana na predlog novog Poslovnika. Na današnjoj sednici Saveta za statut i druge propise vlast je odbacila mnoge amandmane kao pravno nemoguće jer želi da spreči da se raspravlja o ovom pravnom nasilju i ukidanju demokratije u gradskoj skupštini.
Poslovnik treba da bude sredstvo koje će ograničavati samovolju većine i omogućiti da se čuju svi glasovi, a ne samo vladajući. Ovaj novi Poslovnik, dakle, krši osnovni postulat demokratije, jer odlučivanje prepušta arbitrarnoj volji predsednika Skupštine.


On, takođe, krši i princip podele vlasti, jer se restriktivno odnosi prema zakonodavnoj grani – Skupštini grada i njenim legitimnim predstavnicima – odbornicima. Ugrožena je i politička jednakost jer se legitimno izabranim predstavnicima političke opcije koja ne predstavlja većinu ukida mogućnost ravnopravnog učestvovanja u skupštinskom radu.


Grad Čačak je do sada bio jedna od retkih oaza istinske demokratije i parlamentarizma u Srbiji. Sada se želi do kraja ugušiti glas opozicije i u Čačku, pošto je već ugušen u većem delu Srbije. Igor Trifunović glumi čačansku Maju Gojković i želi od lokalnog parlamenta da napravi kopiju republičkog u kome se opoziciji neprestano isključuje mikrofon i oduzima reč na najmanju kritiku vlasti.


Ovo u Čačku neće proći. Bahatost i nesposobnost lokalne SNS koja ne može da obezbedi većinu za normalno funkcionisanje gradske vlasti već pokušava da vlada na silu jednostavno neće prihvatiti nijedan pošten Čačanin. Dosta nam je njihove nepismenosti, neobrazovanosti, partijskog zapošljavanja, lopovluka i bezobrazluka. Politička mafija treba da bude oterana i iz FK „Boracˮ i sa kompletne vlasti u Čačku.  


 


Informativna služba Gradske organizacije Dveri u Čačku


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: