Српски Покрет Двери - Лого
Search
Predlog Dveri za prevazilaženje parlamentarne krize u Čačku

Kao časna i poštena politička organizacija mi nemamo šta da krijemo i javno iznosimo naše predloge za normalizaciju rada gradske skupštine u Čačku, koje smo predložili vlastima.


Skupština grada Čačka došla je u političku krizu onog trenutka kada je predsednik Skupštine grada, Igor Trifunović, umislio da bahatošću i  pravnim nasiljem može da nametne novi poslovnik o radu kojim se opoziciji oduzimaju brojna prava. Opozicija je reagovala predlaganjem velikog broja amandmana kojim se želi ukazati na namere vlasti i sprečiti donošenje lošeg novog poslovnika.


Predsednik skupštine je na to reagovao odbacivanjem amandmana da se uopšte nađu na skupštinskoj sednici, kao i kažnjavanjem i isključivanjem odbornika opozicije za svaku izgovorenu reč koja se ne slaže sa njegovim mišljenjem. Kada je shvatio da to nikuda ne vodi i nema nikakvog smisla, kao i da sa druge strane ima jaku, jedinstvenu i organizovanu opoziciju, povukao se i ponudio dogovor. Kada je uhvaćen sa rukama u medu – sada bi da se napravi lud da ni za šta nije kriv i da se nekako izvuče.


Osnovni problem je nepoštovanje procedure za donošenje novog poslovnika. Rok za donošenje novog poslovnika na osnovu zaključka gradske skupštine iz oktobra prošle godine istekao je nakon 30 dana još u novembru 2016. Predsednik skupštine javno je u više navrata govorio da će svi šefovi odborničkih grupa biti konsultovani u procesu izrade novog poslovnika i da će biti uvaženi predlozi opozicije – i pogazio je svoje javno obećanje. Onda su vlastodršci pomislili da mogu na silu da nametnu usvajanje nakaradnog poslovnika, ali im opozicija to nije dozvolila.


Srpski pokret Dveri želi da se skupštinski rad vrati u normalan poredak, spremni smo na dogovor i kompromis, ali postoje preduslovi koje predsednik Skupštine grada mora da ispuni, jer smo njegovim bahatim ponašanjem svi dovedeni u ovu situaciju.


Kao časna i poštena politička organizacija mi nemamo šta da krijemo i javno iznosimo naše predloge za normalizaciju rada gradske skupštine u Čačku, koje smo predložili vlastima:


  1. Da se ukinu opomene odbornicima opozicije koji su ih nepravedno dobili na jučerašnjoj sednici;
  2. Da se omogući kandidovanje dopunskih tačaka dnevnog reda koje je juče onemogućeno;
  3. Da se postojeći predlog novog poslovnika povuče i donese novi na osnovu dogovora svih odborničkih grupa u Skupštini grada, za koji bismo onda svi glasali i zajednički ga usvojili.


4. U tom novom poslovniku trebalo bi da se nađu sledeće bitne stvari:


Sada svi građani Čačka imaju priliku da vide šta su predlozi Dveri za prevazilaženje trenutne političke krize u gradskoj skupštini. Kao što može da se vidi, svi predlozi su veoma konstruktivni i ovde nema nikakve opstrukcije rada skupštine već je u pitanju borba za prava opozicije.

Sada je na potezu gradska vlast. Novi poslovnik o radu Skupštine grada mora da uvažava interese i vlasti i opozicije i da bude plod dogovora i kompromisa, upravo onoga na čemu smo od početka insistirali a što je vladajući režim odbacio misleći da može na silu da vlada Čačkom. Nije kasno da se urazume i da se normalizuje rad gradske skupštine, ali to je sada na njima. Što je do opozicije mi smo spremni na to i ovo su naši uslovi.


Informativna služba Dveri u Čačku


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: