Зелена одбрана Двери Ниш је јуче, у петак 12. фебруара на „Зелени телефон“ примила позиве забринутих грађана који су нас обавестили је Дирекција за изградњу града пред крај радног времена упутила сектору „Зеленило“ ЈП „Медијана“ хитан налог за сечу свог дрвећа са централног градског трга, као и два платана испред хотела „Парк“.

      Овај налог за егзекуцију здравог дрвећа са Трга краља Милана подразумева да се посеку три јелке, две брезе испред хотела „Амбасадор“ , стабло „каталпе“ крај бока Градске куће и још два платана из дрвореда са јавне површине крај хотела „Парк“, а ради улаза у гаражу приватног инвенститора, власника хотела. Укупно осам стабала, од којих је свако старо преко педесет година.

Док се у другим земљама дрвеће сади чак и на крововима, саде милиони стабала и планира дуплирање броја дрвећа у градовима, Ниш је постао најпознатији у Србији по билансу или убијања дрвећа. У Ниша, граду од четврт милиона људи, укупно је 27.000 стабала. И она се бесомучно секу. Има ли дрвореда у граду у коме није преполовљено бар једно здраво стабло?

По ко зна који пут је незаконита и нелегитимна нишка власт ушла у отворени сукоб са јавним интересом Нишлија. И ова одлука о сечи здравих стабала донета је ХИТНО, У ТАЈНОСТИ, са намером да се дрвеће посече за викенд, уочи државног празника и усред пандемије. Овај „блицкриг“ и брзинска сеча дрвећа за циљ имају контролу штете по рејтинг градске власти, како би што мањи број грађана то могао да сазна и побуни се, јер се гуше у граду са најзагађенијим ваздухом, у коме се дрвеће сече немилосрдно.

[ngg src=“galleries“ ids=“362″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

На исти, перфидан начин су у априлу прошле године, за време ванредног стања, у недељу, у време полицијског часа, посечени столетни „солунски“ кедрови. На исти начин, у зору је тестерама посечен дрворед од 13 кедрова са јавне површине на Булевару Немањића, да би трупци скупоцене кедровине хитно били одвежени ко зна где. Овакав подмукли начин убиства дрвећа, које има не само огромну еколошку вредност, већ и непроцењиву емотивну вредност за Нишлије, представља и урбицид – убиство града. Ови еколошки злочини, као и нарушавање јавног интереса и недемократско поступање локалне власти на челу са градоначелницом Сотировски је превршило сваку меру.

Јавни интерес грађана Ниша је за нишку власт „Алај-бегова слама“. Интереси приватних инвеститора, трговаца или хотелијера, наређења „шефова“ из Београда су за удворичку нишку власт увек изнад закона, изнад правде и изнад интереса грађана чијим новцем управљају и располажу.

У Нишу се и буџет доноси без јавне расправе и Нишлијама ускраћује право да знају како се њихов новац троши. У поступку доношења „Нацрта Плана развоја града Ниша за период 2021 – 2027. године“ фингира се јавна расправа која траје три дана, лажирају се комисије, спроводи предаторска пракса консултаната у трошењу јавних фондова, документ се усваја, а онда поново улази у поступак измена.

Исте „шибицарске“ методе промењују се и код „Нацрта измена Просторног плана града Ниша“ где се покушава да се 200 квадратних километара шума и пољопривредног земљишта претвори у градско грађевинско земљиште, без процене утицаја на животну средину, чија ће последица бити даље уништење животне средине, воде и ваздуха али и петнаест пута већи порез за становнике села и приградских насеља.

Уместо да хитно крене са решавање загађења у Нишу, да открије димњаке који ноћима трују град, да се бави уградњом филтера, гасификацијом града, спречавањем изливања отровних и отпадних вода у Нишаву, да санирају депонију која је темпирана еколошка бомба, да очисте стотине дивљих депоније – нишка власт сече дрвеће на централном градском тргу. То је тако јер је једини план ове власти уништење града и интереса грађана, све зарад личног богаћења. Они не секу само дрвеће, они „секу“ и људе.

Данас смо овде да поручимо да ће врло брзо уместо у анти-граду у који је ова власт Ниш претворила, Нишлије поново живети у граду какав заслужују. То ће бити Ниш у коме ће знање, поштење и младост бити највише вредновани. За то се боримо. И то време долази.

Сеча овог дрвећа је злочин. Злочин је и „сеча“ квалитетних људи.

За све злочине према Граду, за злочине према грађанима Ниша и за незаконито обогаћење представника власти – одговараће веома брзо. И ту никакве светлеће, ни певајуће фонтане неће помоћи.

 

проф. др Тамара Миленковић Керковић

Председник Градске организације Двери Ниш