Српски Покрет Двери - Лого
Search
Prva javna tribina Saveza za Srbiju u Gornjem Milanovcu

Dana 10. jula u vremenu od 19 do 21 čas u prostorijama Saveza za Srbiju Gornji Milanovac održana je veoma uspešna tribina na temu: „Šta stvarno muči našeg poljoprivrednika?“

U okviru ove teme razmatrane su, između ostalog, i sledeća pitanja značajna za stanovnike naše opštine:

–          Ko i kakve koristi ima od subvencija?

–          Šta će biti sa otkupnim cenama ove godine?


Gosti uvodničari na tribini bili su Milovan Jakovljević, malinar iz Ivanjice, potpredsednik Srpskog pokreta Dveri i Snežana Radulović Vratonjić, član Saveta za selo i poljoprivredu Dveri.


Predsedavaju Saveza za Srbiju Gornji Milanovac, Vladimir Radosavljević je u uvodu rekao da su teme vezena za poljoprivredu veoma širokog dijapazona i ne mogu se sva pitanja obraditi na jednoj tribini. Ovo je samo početak bavljenja ovom temom, kao i početak organizovanja javnih tribina od strane našeg lokalnog odbora.


Gosti uvodničari su ispunili očekivanja i pokrenuli su sasvim dovoljan broj pitanja za diskusiju. Učešće prisutnih građana je bilo na nivou očekivanog. Nije bilo vremena da se nešto više kaže u vezi i trećeg planiranog pitanja: – Kako će se sanirati posledice prolećnih poplava i vremenskih nepogoda u našoj opštini?
Snežana Radulović Vratonjić se u svom izlaganju prevashodno bavila problemima sela u Srbiji. Kroz niz statističkih podataka iznela je konstataciju koja je svima i te kako dobro poznata, da naše selo odumire, da je sve više pustih i napuštenih domaćinstava, pa i čitavih sela.


Milovan Jakovljević je u opširnom izlaganju izneo niz konkretnih primera kako se sistematski urušava domaća poljoprivreda od strane vladajućeg režima. Kao jedan od najvećih problema naveo je nekontrolisani uvoz poljoprivrednih proizvoda i nikakvu zaštitu domaćeg proizvođača. Izneo je i niz primera domaćih špekulanata koji koristeći različite situacije na „međunarodnoj berzi „- višak proizvoda, ograničenja uvoza i izvoza i sankcije, jeftino kupuju proizvode nekontrolisanog porekla, roka trajanja i kvaliteta. Na taj način obaraju cene domaćeg proizvoda, ili pokušavaju da iste izvezu kao srpski proizvod nanoseći višestruku štetu građanima, državi i domaćoj privredi. Otkupne cene moraju da budu takve da garantuju proizvođaču da neće da propadne, da može da plati sve obaveze, da obezbedi ulaganje i dalju proizvodnju i ako može da zaradi za normalan život, sve iznad toga je premija koja ne bi smela da bude trn u oku nikome.


Poljoprivrednici iz Krive reke, Gojne Gore i Takova, izneli su svoja iskustva po pitanju dobijanja subvencija od lokalne samouprave i mogućnosti plasiranja proizvoda, konkretno mleka i voća. Istaknuto je da za razliku od prethodne, ova vlast ne obaveštava na adekvatan način sve poljoprivrednike o konkursima i mogućnostima za dobijanje subvencija, te da su sada aktuelne zadruge koje se formiraju po političkoj pripadnosti veliki promašaj.


Učešće u debati uzeli su i članovi predsedništva lokalnog Saveza. Nebojša Stanković, administrator Opštinske organizacije Dveri je kroz primer trenutno aktuelnog opštinskog konkursa za podsticaj seoskog turizma pokušao da prikaže obrazac ponašanja aktuelne vlasti. Podsticaji se daju onima koji imaju i mogu da investiraju da bi imali još više, ne vodi se računa o tome da treba podstaći mlade da ostanu ili da se vrate na selo, kao i početnike da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju. Takođe davanjem subvencija poljoprivrednicima za kupovinu mašina i alata potencira se na masovnosti, u drugom planu su stvarne potrebe i širi interes zajednice. Na taj način se kupuju glasači.


Na osnovu svega što se na tribini čulo, definisaćemo i predložiti neke od mera za rešavanje istaknutih problema poljoprivrednika u našoj opštini, kao na primer:

–          na selu je neophodno obezbediti normalno funkcionisanje i zadovoljavanje potreba stanovništva,

–          o tome koja će se poljoprivredna grana subvencionisati treba da odluče meštani na javnoj raspravi i referendumu,

–          prekinuti sa ovakvim načinom formiranja poljoprivrednih zadruga,

–          prioritet za poljoprivredne subvencije će imati mladi bračni parovi, perspektivne grane poljoprivrede i proizvodnja zdrave organske hrane,

–          prilikom dodele subvencija poljoprivrednicima od strane lokalne samouprave moraće da se ispoštuju određena nova pravila,

–          lokalna samouprava mora pomoći poljoprivrednicima u plasmanu proizvoda.

 


OO Dveri G. Milanovac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: