Српски Покрет Двери - Лого
Search
Racionalizacija na štetu građana Subotice

Usvojena predložena dokumenta o višku radnika zaposlenih u javnim preduzećima na održanoj sednici Skupštine grada Subotice pokazala je još jednom da se racionalizacija sprovodi po štetnom naprednjačkom receptu.

matramo da je racionalizacija  potrebna i da ovakva vrsta partokratije treba da se iskoreni iz Subotice. Najveći višak predstavljaju partijski kadrovi koji su kako koja vlast dođe zapošljavani. Viška radne snage ima i u Gradskoj kući koja je nekada zapošljavala oko 180 radnika, a danas 374. Grad se u međuvremenu nije proširio već naprotiv, primetan je veliki odliv stanovništva. Taj broj radnika je opsluživao privredu koja je tada postojala,  dovoljno je da se setimo koliko je preduzeća radilo i sa kolikim brojem zaposlenih. Danas je taj broj mnogo manji, tako da ne vidimo razloge ovolikog zaposlenja u  Gradskoj kući i u javnom sektoru.


Dveri Subotice smatraju da će najveći teret predložene racionalizacije podneti upravo građani Subotice.


Racionalizacijom po njihovom receptu, plaćeni sekretari će u mnogim mesnim zajednicama postati višak. Dveri ne žele da štite te sekretare koji su zadnjih godina čist političi plen i na tim mestima su zaslužni operativci SNS –a  i SVM-a, ali ukazujemo na drugu vrstu problema.  Predviđeno je da od 37 mesnih zajednica ostanu zaposleni sekretari u 11 mesnih zajednica i to uglavnom prigradskim .


Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, je za skupštinskom govornicom istakao da su oni sagledali situaciju i da su uvideli da sekretari imaju dosta slobodnog vremena pa da mogu da budu sekretari u po tri mesne zajednice.


Mi smatramo da svi građani treba da budu u istom položaju, ili da sve mesne zajednice imaju zaposlene sekretare ili da se ukinu sva radna mesta sekretara u mesnim zajednicama. Diskriminacija građana po bilo kom osnovu za Dveri je potpuno neprihvatljiva.


Pored toga što je već par godina ukinuta funkcija mesnih zajednica, ukinuti su i  žiro računi i taj osnovni oblik građanskog organizovanja i osnova neposredne demokratije  svela se samo za stranačku upotrebu. Tako da sad građani u mesnim zajednicama ne odlučuju koja će se ulica asfaltirati ili gde će se toliko potrebna vodovodna mreža izgraditi. To je sada centralizovano i odlučuje se tamo gde odgovara nosiocima vlasti u gradu. Oni raspisuju tendere kako im odgovara,  a ne kakvi su zahtevi građana na terenu u samim mesnim zajednicama. Imamo slučaj da ove godine ni metar vodovodne mreže  nije urađen  u Subotici, gde trećina stanovništva nema gradski vodovod. Sa druge strane imamo slučajeve da se asfaltiraju ulice koje nisu bile u prioritetu, već koje se asfaltiraju zbog interesa lokalnog političara .


Sve aktivnosti se sprovode u tom pravcu da se stvara sistem gde je funkcija građanina samo da mu se uzmu sredstva, a da on sam ne može nimalo da odlučuje u kom pravcu će se usmeravati ta sredstva.


U radu mesnih zajednica treba da budu uključeni ljudi koji će se voditi interesima svoje mesne zajednice, a ne bilo koje političke stranke i partije. Moraju se vratiti nadležnosti mesnim zajednicama i da one odlučuju o svojim problemima, a grad je tu da sasluša i pomogne, a nikako da nameće rešenja.


Ta logika gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana, da sekretari obilaze mesne zajednice podseća na aktivnosti koje je SNS iz Subotice sprovodio po Kuli i Odžacima na prethodnim parlamentarnim izborima, a sada se sprema da sprovodi na izborima u Beogradu. Aktivisti stranke iz jednog grada odlaze da sprovode aktivnosti u drugom gradu, iako ne poznaju ni građane tog grada, ni njihove prohteve i želje, kao što će sekretari iz prigradskih naselja sprovoditi poslove i u gradu, iako  nemaju nimalo saznanja o tekućim problemima u tim mesnim zajednicama. Sekretar treba da bude osoba koja ima neposredan  kontakt sa žiteljima mesne zajednice i koji u svakom momentu zna probleme  građana i upućen je u svu infrastrukturu u mesnoj zajednici .


Pored svega gore navedenog, ukazujemo i na činjenicu da sekretari u prigradskim mesnim zajednicama imaju dosta obaveza zbog veličina samih mesnih zajednica, brojnosti građana i izražavamo sumnju da će oni imati vremena da obilaze gradske mesne zajednice.


Ovakvom racionalizacijom funkcionisanje ionako obespravljenih mesnih zajednicama biće  još više ugroženo. Dveri Subotice se protive ovakvoj racionalizaciji i smatraju da je doneta odluka štetna po građane Subotice i da će doprineti dodatnom pogoršanju efikasnosti lokalne samouprave.


 Gradski odbor Dveri u Subotici


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: