Српски Покрет Двери - Лого
Search
Savez za Srbiju Inđija traži ukidanje odluke o naknadama za zauzimanje javnih površina

U utorak 26.03.2019. je Savez za Srbiju Inđija zatražio od Skupštine opštine hitno ukidanje odluke o naknadama za zauzimanje javnih površina koja je doneta na poslednjoj sednici 4. marta.

Odluka je doneta na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta, a tome je predhodila javna rasprava koja je bila pokrenuta u vezi nje, a članovi Saveza za Srbiju Inđija koji imaju odbornike u Skupštini opštine Inđija bojkotuju rad iste. Za sporne tačke odluke kojima se uvode razne takse preduzetnicima saznalo se od građana kada su komunalni inspektori izašli na teren.


„Ovde se ne radi o zauzeću javnih površina, već privatnih objekata. Ljudima su popisali i nalepnice na samim izlozima. Voleo bih da mi neko objasni na koji način privatni izlozi utiču na raspoloživost i kvalitet javne površine? To znači da će svako ko bilo šta nalepi na svoj lokal morati da plati neku taksu. Izlog jedne privatne radnje ima 50ak kvadrata. Hteo je da izreklamira svoju radnju, a moraće, a moraće da plati 20 dinara po kvadratu pa vi izračunajte. Sada će pored kirije morati da plati i ovaj harač“, objašnjava Filipović.


Prema njegovim rečima, postavlja se ozbiljno pitanje i pravnike u smislu da li se ovom odlukom zadire u pitanje pravo privatne svojine.


„Imali ste situaciju u Nišu da je pokušana implementacija slične odluke. Preduzetnici i privrednici su se pobunili i odluka je suspendovana. Tražimo da se odluka u Inđiji hitno stavi van snage. Apsolutna je neprihvatljiva i suluda. Situacija treba da se sredi, ali to se ne radi na ovaj način. Postoje mnogi drugi“, poručuje Filipović, dodajući da nema informaciju o tome da li je Skupština prihvatila dva amandmana opozicije koja se tiče rebalansa budžeta.


Amandmani su se odnosili na preusmeravanje novca za organizaciju „Sound Summer“ festivala na finansiranje narodne kuhinje, kao i na smanjivanje budžeta za komisije i savete u korist podsticaja za zapošljavanje.

 


Izvor: Savez za Srbiju – Inđija


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: