Српски Покрет Двери - Лого
Search
Skrnavljenje istorijskog spomenika od strane SNS Kruševac

„Slobodište“ u Kruševcu je mesto gde je za vreme Nemačke okupacije Srbije, tokom Drugog svetskog rata, streljano oko 1650 ljudi, uglavnom Srba i Roma. Slobodište se nalazi na svega par kilometara od samog centra grada i za Kruševljane to mesto predstavlja jednu istorijsku, kulturnu i znamenitu lokaciju, ali pre svega jedno tužno mesto, ne samo za građane Kruševca, nego za građane cele Srbije.

Prva žrtva koja je streljana na „Slobodištu“ bio je osamnaestogodišnji Veselin Nikolić. Streljan je 18. avgusta 1941. Bio je učenik Zanatske škole. Posle toga, 23 septembra 1941. streljano je 25 četnika majora Dragutina Keserovića, koji su uhvaćeni posle napada na Kruševac. To je bio samo početak nacističko – fašističke odmazde prema građanima Kruševca i ljudi iz okolnih sela.


1965. godine na Slobodištu je osvanuo spomenik sa natpisom „Pod ovim nebom, čoveče, uspravi se. Hleb i sloboda isto su nama“.


Zašto je sve to bitno u ovom trenutku?


Zato što se u Kruševcu pojavio jedan sraman projekat, od strane Srpske napredne stranke, koja  na mestu 1650 streljanih, planira da pravi „Dino park“ pod nazivom „Šarengrad“. Zauzimaće površinu od 1.5 hektara, gde će sadržati elemente zabave, odmora, rekreacije i replike dinosaurusa.
Postavljamo pitanje gospodi iz vlasti, da li će njihov projekat ugroziti i skrnaviti istorijski spomenik? Takođe zahtevamo da projekat izlože na uvid javnosti.


Da budemo precizni, Dveri Kruševac se ne protive izgradnji u ovom slučaju Dina parka, samo nije logično, a i sramotno je takav projekat praviti na istorijskom mestu gde su naši sugrađani zverski streljani. 


Naime, skrnavljenje naših istorijskih bitnih lokacija jeste prepoznatljivo za Gebelsove napredne „stručnjake“, kao što se najbolje da videti kroz primer Kalemegdana, ali i kroz primer gradnje Nemačke fabrike Kromberg&Schubert na mestu gde je streljan nepoznat broj Kruševljana.


Naprednjački potezi sve više ukazuju na direktno ponižavanje građana Kruševca. U čiju korist radi Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić? Pozivamo sve Kruševljane da se uspravimo ponosno pod ovim nebom zbog onih koji su na „Slobodištu“ živote izgubili zbog nas i da shvatimo da su nam „hleb i sloboda isto“.


 

Adam Milenković

GrO Dveri Kruševac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: