Српски Покрет Двери - Лого
Search
Stanković pita, ima li razumevanja za Međunarodni dan porodice u G. Milanovcu

Nebojša Stanković predsednik OO Dveri Gornji Milanovac, na danas održanoj konferenciji za novinare, povodom Svetskog dana porodice, istakao je da želi građane opštine Gornji Milanovac da podseti na značaj koji porodica ima u savremenom društvu i ujedno dao neke predloge, za koje smatra da bi trebalo u našoj opštini da budu uzeti u obzir radi opšteg dobra.

– Porodica je složena i važna društvena zajednica koja ima mnogo važnih funkcija. Najbitnije su svakako: biološko-reproduktivna, ekonomska, zaštitna i obrazovno-vaspitna funkcija. Sve ove funkcije su od vitalnog značaja za društvo u celini, jer njihovom realizacijom na širem nivou dobijamo i zdravu i produktivniju celu društvenu zajednicu. Zbog toga se svaki problem u funkcionisanju porodice direktno odražava i na društvo u celini. Danas smo svedoci brzog raspada i nestajanja tradicionalne porodice širom sveta. Ova pojava uzela je maha i kod nas, što je vidljivo već na prvi pogled. Negativne posledice tog procesa su brojne. A, gledano sa ove distance, za nas mogu biti pogubne. Najbolji primer za to je drastičan pad nataliteta koji danas imamo – rekao je Stanković.


Prema njegovim rečima Opštinska organizacija SP Dveri Gornjeg Milanovca je ranijih godina podnosila predloge Porodične deklaracije Skupštini opštine, sa nizom konkretnih mera za zaštitu i poboljšanje statusa porodice kao institucije.


– Ovoga puta predlažemo nešto sasvim drugo. Povodom Svetskog dana porodice trebalo bi svake godine na opštinskom nivou organizovati prigodne manifestacije koje bi bile politički neutralne. Za podršku porodici neophodno je uskladiti rad Centra za socijalni rad, Crkvene opštine, Doma kulture, Crvenog krsta, sportskih klubova i škola, pa bi bilo logično da sve ove institucije uzmu i učešće u obeležavanju Dana porodice – kazao je Stanković.


Dverjani predlažu da na Svetski dan porodice:  prvi čas u svim školama bude posvećen porodici,  teme o porodici i porodičnim vrednostima budu obrađene na časovima Veronauke i Građanskog vaspitanja, Dom kulture, Crkvene opštine i škole organizuju predavanja uglednih stručnjaka, duhovne večeri, javne konkurse za dečije radove, pozorišne i bioskopske predstave sa tematikom vezanom za porodicu. Da sportski klubovi organizuju prigodne turnire i takmičenja, pojedinci, kolektivi, ustanove i organizacije koji su u prethodnoj godini doprineli promociji i afirmisanju porodičnih vrednosti, dobiju prigodna priznanja, Crveni krst u saradnji sa ostalim nevladinim i humanitarnim organizacijama organizuje dobrotvorne akcije.


– Sve bi to u narednim godinama trebalo da se proširi na vikend, pa i na celu sedmicu – „Nedelja porodice“! Na kraju, želimo da naglasimo da nije namera Dveri da za sebe prisvoji ekskluzivno pravo na zaštitu i promociju porodice. Naprotiv, smatramo da maksimalno treba izbeći politizaciju ove tematike. To je do sada uvek dovodilo do negativnog efekta, bez obzira o kojoj se i koliko važnoj temi radilo. Naš je cilj da animiramo javnost i podstaknemo sve relevantne faktore u društvu, a posebno u našoj opštini, da daju svoj doprinos afirmisanju porodičnih vrednosti. Evo, ove godine, smo odlučili da ustupimo prostor upravo svim ovim institucijama.  Eto vam prilike, uradite nešto na Svetski dan porodice – rekao je Nebojša Stanković i dodao da će dverjani sve aktivnosti obeležavanja Nedelje porodice pomeriti za period od 18. do 26. maja.


 

Izvor: GMinfo.rs


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: