Српски Покрет Двери - Лого
Search
Svilajnačka gulašijada na Dan pogroma nad Srbima u Srpskoj Krajini - Oluja

Povodom održavanja treće po redu Gulašijade u Svilajncu 4.avgusta na dan početka pogroma nad Srbima u Srpskoj Krajini pod nazivom “Oluja”, Opštinska organizacija Srpskog pokreta Dveri Svilajnac daje sledeće SAOPŠTENjE;

        Pored prilično loše situacije koja je očigledna kako u Srbiji tako i u Svilajncu, Opštinska organizacija Srpskog pokreta Dveri u skladu sa budžetskim mogućnostima podržava svaku vrstu kulturno, umetničkih i sportskih manifestacija na teritoriji opštine Svilajnac, ali nikako ne možemo da podržimo da se te manifestacije održavaju na datume obeležavanja stradanje Srba, poput Gulašijade koja je održana na dan početka akcije „Oluja“ 1995.godine. 


        Ovo je već druga godina kako se Gulašijada pod pokroviteljstvom Opštine Svilajnac održava na dan pogroma nad srpskim življem u Srpskoj Krajini i to uz skupe estradne zvezde i bogat kulturno zabavni program! Prošle godine smo uputili apel organizatoru Gulašijade da promeni datum manifestacije, ali nismo naišli na razumevanje, a ove godine je učinjeno isto. Jasno da se ušlo u izbornu godinu i da se daje maksimum u svim oblastima, pa i kada su u pitanju Gulašijade i ostale manifestacije, ali krajnje je neprimereno da se na ovakav način prikupljaju politički poeni. Nećemo ulaziti u to koliko je građane koštalo kulturno-zabavno leto i sama organizacija Gulašijade jer to nije tema ovog saopštenja, ali očigledno je da je zbog izborne godine program značajno proširen i da je iz budžeta opštine izdvojeno mnogo više novca nego predhodnih leta.


        Na žalost Skupština opštine Svilajnac nema opoziciju koja bi skrenula pažnju ili bar dala sugestiju na razne odluke vladajuće većine, pa i na odluke vezane za budžetski raspored koji je po mišljenju Saveta za ekonomiju OO SP Dveri neracionalan. Posle prvih lokalnih izbora ukoliko budemo učestvovali, odbornici SP Dveri i Saveza za Srbiju neće dozvoliti i neće glasati za budžet koji je predviđen za kulturno-zabavno leto i predložićemo ili da novac ide za subvencije mladih poljoprivrednika u cilju opstanka mladih na selu i u razvoj sporta koji je među najgorima u Srbiji.


        Na kraju saopštenja bi podsetili meštane opštine Svilajnac među kojima ima i više stotina izbeglica iz Hrvatske da je 4.avgusta 1995. godine krenula najveća izbeglička kolona koju je Evropa videla od Drugog svetskog rata na ovamo. Napadnuta je zaštićena zona UN Srpska Krajina u kojoj je stradalo 2670 Srba od čega 523 žena, 1147 muškaraca, porušeno 181 pravoslavno groblja, 920 spomenika, 25000 uništenih kuća, 13000 objekta, 78 crkava i 250.000 prognanih Srba sa svojih vekovnih ognjišta! Za ovaj zločin niko nikada nije odgovarao, iako je predsednik Republike Hrvatske rekao: “Srbima treba zadati takav udarac da zauvijek nestanu”. Evropa i Amerika su samo posmatrali završetak hrvatskog genocidnog plana Mila Budaka iz Drugog svetskog rata: “trećinu Srba pobiti, trećinu pokrstiti i trećinu proterati”. Ovaj zločin još uvek traje! Slava našim mučenicima koji su ostavili svoje kosti širom naše Krajine i koji su ubijani samo zato što se zovu kako se zovu i zato što se krste sa tri prsta i slave Krsnu Slavu! 


        Ovaj dan bi zauvek trebao biti Dan žalosti u celoj Srbiji ili bar iz poštovanja prema žrtvama pogroma da se suzdržimo bilo kakvih manifestacija poput koncerta, gulašijada i sličnog!

Dogodine u Kninu!


 

GrO Dveri Svilajnac


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: