Српски Покрет Двери - Лого
Search
SzS Novi Sad: Ne damo vam Limanski park

Sinoć u Novom Sadu u organizaciji SzS održan je protestni skup i tribina protiv pokušaja devastacije Limanskog parka. Povod za protest je to što Skupština grada donela predlog o usvajanju novog regulacionog plana kojim se predviđa da se u parku izgrade ugostiteljski objekti od 300 m² i saobraćajnice pored mosta Slobode.

Savez za Srbiju se oštro protivi još jednom ekološkom nasilju od strane vlasti nad preostalim zelenim površinama u gradu koje su u ovom momentu pale ispod 5 % površine grada a svetskim standardima i preporukom UN taj procenat treba da bude oko 20%.


Ispred SzS građanima se obratila Ivana Stojanović predsednik gradske organizacije u Novom Sadu i član Predsedništva Dveri. Ona je ukazala da je ovo nasilje u urbanizmu i smanjenju zelenih površina  koje vlast u Novom Sadu čini nad ovim gradom dostiglo neverovatne razmere, a sve se to čini radi koristi investitora i njihovih enormnih zarada.
„Interes građana  Novog Sada i njihove želje ovu vlast uopšte ne interesuju i ona se ponaša kao da ne voli ovaj grad i kao da je u njemu u prolazu  dok ne završi predviđeni posao i kao da njihova deca neće tu živeti. Grešilo se i ranije u urbanizmu u Novom Sadu, tako je 50-ih godina  zbog izgradnje današnjeg Bulevara Mihajla Pupina srušena Jermenska crkva, a 70ih staro jezgro grada zbog izgradnje novog Srpskog Narodnog Pozorišta. Grešilo se i posle, greške treba priznati kako se ne bi ponavljale. Ali ovo što radi u poslednjih nekoliko godina ova vlast prevazilazi sve dosadašnje učinjene greške. Zbog toga ako budem u prilici maksimalno ću se truditi da se u lokalnim sredinama uvede princip direktne demokratije, gde će se građani  putem rasprava u mesnim zajednicama i referendumom izjašnjavati o rešenjima koje im vlast predlaže o pojedinim pitanjima značajnim za sredinu u kojoj žive.“ navela je Ivana Stojanović.


Pored predstavnice Dveri na skupu su govorile još Ivana Krtolica, profesor hemije i biologije i doktorant na Tehnološkom fakultetu u  Novom Sadu i profesorka dr Mirjana Miloradov, emeritus na Tehnološkom fakultetu i jedan od naših vodećih stručnjaka u oblasti ekologije. Građani su pozvani da potpišu peticiju protiv devastacije Limanskog parka kao i da svojim prisustvom zajedno sa SzS svakog petka izvrše pritisak na gradsku vlast kako bi odustala od donošenja ove odluke.


Posle tribine građani su u razgovoru sa govornicima  iskazali zadovoljstvo zbog aktuelizovanja ove teme.


Tribini su prisustvovali i mnogobrojni predstavnici medija koji su o ovom događaju dali zasluženi publicitet a Ivana Stojanović je posle tribine dala kratku izjavu za televiziju N1 koja je preneta isto veče u emisiji vesti.


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: