Српски Покрет Двери - Лого
Search
Tamara Kerković: Dan porodice u Nišu

GrO Dveri Niš obeležila je Nedelju porodice a tom prilikom prof. dr Tamara Milenković Kerković izjavila je sledeće:

Poštovani prijatelji, drage Nišlije, draga naša deco.

Dobro nam došli na manifestaciju Dana porodice koju tradicionalno organizujemo u Nedelji  porodice od 15.maja do 26.maja u ovom najlepšem mesecu u godini , i u centru ovog našeg prelepog carskog Grada Niša.


Porodica je veza sa našom prošlošću i most ka našoj budućnosti.

Ona nije najvažnija stvar, porodica je sve.

Svi mi počinjemo i završavamo sa porodicom.
Porodica je kompas koji nas vodi. Ona nas inspiriše da dosegnemo velike visine, i teši kada povremeno padnemo

Čovek putuje svetom tražeći ono što mu treba, a zatim se vrati kući da to nađe.


Najznačajnije odluke koje donosimo u životu upravo se tiču porodice. Kada donesete odluku da imate dete , upravo ste pristali da vaše srce bude zauvek izvan Vašeg tela.
Najveće vrline čoveka i ljudskog društva se stvaraju I čuvaju u porodici I u domu.


SP Dveri već deset godina obeležava Dan porodice i time želi da skrene pažnju na ovu najveću vrednost u životu svakog čoveka ali i suštinu programa SP Dveri kao pokreta porodičnih ljudi čija je ideja da Srbija postane prijatelj porodice.


Porodična politika je politika budućnosti.


Danas u Srbiji nema institucije koja se  bavi porodicom, njenim blagostanjem i materijalnim i duhovnim.
Naprotiv kao da se sve protiv porodice zaverilo. Kao i da je i na globalnom planu ali i ovde u Srbiji porodica došla pod udar korporativnog totalitarizma  u kome je profit sve a čovek sveden na beznačajnu jedinku koja je bitna dok troši i dok korporacija na toj atomiziranoj jedinki zarađuje. Odatle ogromno otuđenje, odatle umiranje porodičnih vrednosti, odatle suluda zakonska rešenja o oduzimanju dece siromašnim porodicama, odatle Sodoma i Gomora rijaliti programa, sunovrat obrazovanja , sunovrat morala, odatle sunovrat solidarnosti koja se samo u porodici uči,  i opšta ravnodušnost prema nesreći drugih ljudi. Toga u Srbiji nikada nije bilo.


Mi , SP Dveri se od osnivanja , već punih 20 godina zalažu za stavljanje porodice u centar društvene zaštite. Jer porodica je početak i kraj svih nas.  zalažemo za osnivanje Ministarstva za porodicu čiji će prvenstveni zadatak biti očuvanje i unapređenje svake porodice u Srbiji.
Naša centralna ideja je da porodica mora da bude na prvom mestu u državi i da se samo u zdravoj porodici mogu odgajati zdravi članovi jednog društva.


Al ne samo porodice sa više dece, već i samohrani roditelji, samačka i staračka domaćinstva , svi moraju biti zaštićeni politikom koja staje u tri reči SRBIJA PRIJATELj PORODICE.


Sve sfere društva treba da u fokusu imaju ovu vrednost.

Mediji – obrazovne i vaspitne programe.

Radno zakonodavstvo – prilagođeno potrebama roditelja.

Socijalna politika – pomoć za razvoj i očuvanje porodice i svih koji imaju probleme.

Populaciona politika – podrška rađanju.
Reforma poreske politike koja će favorizovati i stupanje u brak i rađanje – protiv nestajanja naroda na ovim prostorima.


Država Srbija treba da bude prijatelj porodice. A rađanje svakog deteta treba da bude mali praznik.


Jer kako kaže jedan pesnik, naša deca su strele ljubavi koje odapinjemo u budućnost.


Hvala Vam što ste danas tu da zajedno proslavimo ovaj veliki praznik i da gledajući ovu divnu decu i njihovu radost i osmehe postanemo i sami bolji i svesniji koju vrednost branimo i za šta treba da se borimo. Uživajte!

 


GrO Dveri Niš


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: