Српски Покрет Двери - Лого
Search
Tamara Milenković Kerković podržala protest kolega sa Fakulteta umetnosti

I ovog ponedeljka se dvadesetak profesora i saradnika niškog Fakulteta umetnosti okupilo na protestu ispred zgrade Univerziteta u Nišu. Pored dosadašnjih zahteva da se njihov kolega vrati na posao, a dekan Suzana Kostić smeni, od Senata traže da hitno ukine mandat nelegalno izabranom dekanu.

Nedelju dana je prošlo od prethodnog protesta profesora, koji su izrevoltirani što je njihov kolega Nebojša Todorović ponovo dobio otkaz sa Fakulteta umetnosti izašli na ulicu. Osim toga što su zatražili da se odluka o otkazu povuče, podsetili su i na odluku Ministarstva prosvete da dekan Suzana Kostić treba da bude smenjena zbog korupcije.


Iako su pozvali sve kolege niškog Univerziteta da im se pridruže na protestu, jedino je to učinila profesorka Ekonomskog fakulteta Tamara Milenković Kerković.


Ovde sam kako bih dala podršku kolegama sa Fakulteta umetnosti zbog smenjivanja profesora Nebojše Todorovića i zbog zahteva da se u slučaju dekana Suzane Kostić primeni zakon i da ne bude više na tom mestu. Ovde se radi o ne primeni Zakona o visokom obrazovanju i ugroženom javnom interesu. Ovo nije „Jura“ već Univerzitet, ovo je javni interes i ovi ljudi moraju da budu uvaženi da se njihovi zahtevi iznesu, ali i da Univerzitet i Ministarstvo reaguju – kaže Kerković.


Ističe i da je nedopustivo da interes pojedinca i njegove simpatije ili nesimpatije prema kolegama utiču na stanje u visokoobrazovnoj instituciji. To što se profesori drugih fakulteta nisu odazvali pozivu da podrže svoje kolege u protestu nije želela da tumači, ali ima komentar.


Smatram da je erozija morala u društvu tolika da nas interesuje samo svoja okućnica dok ne dođe do nas, a uvek će doći do pojedinca ukoliko se ne suprotstavi onome što nije u redu, jer za mene je vrhunski nemoral biti ravnodušan u situacijama kada su ugrožene neke vrednosti koje nas održavaju, a akademska zajednica je visoka vrednost – pojašnjava.


Profesori su starijim zahtevima – da se njihov kolega vrati na posao, a dekan konačno smeni, dodali i nove upućene Senatu niškog Univerziteta, koji je danas zasedao. Listu svojih zahtevima su pojedinim članovima predali na ulazu u zgradu Univerziteta, ali su neki članovi odbili i da uzmu papir.


Njihovi novi zahtevi upućeni Senatu su da hitno ukine mandat nelegalno izabranom dekanu.


Da ne donosi odluke po predlozima NUN veća i izbornog veća Fakulteta umetnosti, tela na čijem čelu je nezakoniti dekan Suzana Kostić, kao ni o predlozima umetničko-stručnog veća čiji je ona član i pod čijim se diktatom donose odluke ovog veća – zahtev je upućen Senatu.


Traže i smenu novog sekretara Fakulteta Aleksandre Radosavljević, jer nije ukazala predsedniku i članovima Saveta na obavezu da postupe po zakonu, kao i da se utvrdi njihova krivična odgovornost zbog kršenja Zakona o visokom obrazovanju.


 

Izvor: Južne vesti


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: