U Mokrinu ulice za Rašu Popova i Svetozara Stepančeva

Srpski pokret Dveri u Mokrinu, smatra da je važno sačuvati kulturu sećanja na naše velikane.

Pre više od godinu dana, prošle godine tokom aprila, dva velika čoveka, rođena u Mokrinu, pisci Raša Popov i Svetozar Stepančev, jedan u Srbiji u 84-oj, a drugi u 102. godini u SAD, napustili su nas, skoro istovremeno.


Raša Popov je bio dečiji pesnik, ozbiljan pesnik, književnik, redovni saradnik „Mokrinskih novina“, ali i glumac čija su dela i tv nastupi obeležili čitav jedan period, i mnoge generacije su odrasle uz Rašu Popova, koji je uvek bio Mokrinčanin, pre svega. I bio je patriota, o čemu svedoči, jedna od poslednjih njegovih knjiga iz 2012, pod nazivom „Kad sam padao u fras“, gde govori o ratnim stahotama iz Drugog svetskog rata. Bio je dobitnik mnogih nagrada, i poznata javna ličnost.


Svetozar Stepančev (poznat u SAD kao Stiven Stepančev), bio je naše gore list, uvek se potpisivao ćirilicom i održavao kontakt sa otadžbinom i rodnim Mokrinom, a bio je jedan od vodećih stručnjaka za engleski jezik i književnost na američkom kontinentu. Ušao je u sve antologije ozbiljne američke književne kritike i dobitnik je mnogih nagrada.


Smatramo da rodno mesto ovakva dva velikana pisane reči, ne sme zaboraviti, i da dve ulice treba da dobiju ime po njima. Možda bi i u Beogradu, ista takva akcija, mogla da bude realizovana, ako postoji volja nadležnih organa.


Smatramo da uz Miroslava Antića, i ova dva velikana pisane reči treba da budu u sećanju našeg naroda.


Iako i generacijski, i prostorno udaljeni, imali su međusobnu komunikaciju, i uvek bili ponosni Srbi Banaćani, koji se nisu stideli da su iz jednog od najvećih sela u Banatu, iz Mokrina, koji je Srpstvu podario nekoliko umetnika, značajnih za celu naciju.


 

Mesni odbor Srpskog pokreta Dveri u Mokrinu