Užičani neće vratiti na trg diktatora Broza

U užičkoj Skupštini odlučeno je o inicijativi užičkog SUBNOR-a da se na užički Trg ne vrati statua diktatora Josipa Broza Tita.Užičani to nisu podržali. Niko užičane ne treba da podseća da je u Užicu Broz otkrio sve svoje paklene planove razaranja Srbije.

Proglasio je da je njegov osnovni cilj vođenje bratoubilačkog rata a sekundarni borba protiv okupatora. Broz je u Užicu pokazao kako će se u diktaturi obračunavati i sa srpskom levicom i srpskom desnicom. Brozov dželat Slobodan Penezić – Krcun je poštenog levičara, komunistu, Živojina Pavlovića mučio u partizanskom zatvoru tako što mu je nabijao eksere pod nokte, lomio rebra, promenio lični opis. Razlog je bio taj jer je Živojin Pavlović napisao knjigu „Bilans sovjetskog termidora“ u kojoj je opisao Staljinove čistke i ubijanja poštenih komunista.


Živojina Pavlovića je iznad kasarne Krčagovo ubio mentalno poremećeni Veselin Mićić iz Požege, poznat po tome što ga je majka kao trinaesto, neželjeno, dete bacila u koprive pa su komšije pretile da će zvati žandarme i Mićić je preživeo.


Pred rat je Mićić ubio svoju suprugu i sa svojim mentalnim sklopom se preporučio partizanima. Mićić je Pavlovića ubio i bacio u živi kreč kao i stotine Užičana za vreme trajanja njihove Republike. Nisu Užičani zaboravili žrtvovanje oko 300 – 450 čestitih rodoljuba Radničkog bataljona koje je Tito poslao sa lakim naoružanjem da sačekaju oko 3.000 Nemaca i 342 nemačku oklopnu diviziju, na mestu idealnom za zasedu. Nemci su nadirali uz veliki uspon, klisuru, po zaleđenom putu, ali sa lakim naoružanjem radnici nisu imali nikakve šanse.


Poginuo je ceo Radnički bataljon i samo dva Nemca i to od prevrtanja oklopnog transportera na ledu. Nisi Užičani zaboravili ni da su Nemci Užice predali četnicima a četnici partizanima, u želji da izbegnu bratoubilački rat i po preporuci viđenijih Užičana „Da vidimo šta i ta naša deca hoće“. Zauzimanjem fabrike oružja i municije i izazivanjem bratoubilačkog rata u Užicu deca su pokazala šta hoće i u crno zavila Užice i Srbiju.


Zato spomenik Josipa Broza Tita treba staviti na neko nebitno mesto i na njemu napisati „Diktator i izazivač građanskog rata, Josip Broz Tito“ a mesto centralnog gradskog Trga treba da pripadne nekom od srpskih kraljeva, oslobodilaca.


OO Dveri Užice