Vratite pare građanima Zrenjanina

U drugoj polovini prošle godine Državna revizorska institucija je u Zrenjaninu kontrolisala finansijski izveštaj i završni račun budžeta za 2016.godinu i utvrdila brojne nepravilnosti.

Zaposlenima u upravi su plaćani putni troškovi bez dokaza o putovanju i evidencije dolaska na posao. Zbog raznih sumnjivih komisija iz gradske kase je otišlo 8,5 miliona dinara. Mnogi su bili u komisijama i dodatno plaćani za one poslove koje trebaju da odrade u okviru svojih redovnih aktivnosti.


Državna revizorska institucija je imala i zamerke zbog načina sprovođenja javnih nabavki. Umesto javnih konkursa sve se obavljalo direktnim pregovaranjem i tako je omogućeno da za grad Zrenjanin poslove obavljaju uvek iste firme. U Gradskoj upravi ne postoji jasno definisan sistem kontrole namenskog trošenja sredstava koja su preneta udruženjima i sportskim organizacijama.


Prenos sredstava za subvencije je vršen bez naknadnog uveravanja da li su ta sredstva utrošena u skladu sa zaključenim ugovorima. Nezakonito su na platnom spisku grada Zrenjanina bili i zamenik i pomoćnik predsednika Skupštine grada. Sve ove nepravilnosti dovele su do toga da je preko 200 miliona dinara izašlo iz gradske kase pod sumnjivim okolnostima. Gradska vlast dobila je 90 dana da sredi ove nepravilnosti.


Pošto je ovaj rok istekao tražimo da gradski čelnici objasne građanima Zrenjanina gde je i na koji način potrošen njihov novac.


Takođe, tražimo i potpunu transparentnost u radu, jer gde nema transparentnosti obično ima korupcije.Obrad Stanović

Predsednik GO Dveri Zrenjanin