Српски Покрет Двери - Лого
Search
Vrućine dodatno otežavaju ionako loše uslove rada na kopovima Kolubare

Zaposleni u proizvodnji RB Kolubara svakodnevno su izloženi ekstremnim uslovima rada. Pored već hroničnog nedostatka sredstava zaštite kao i mera bezbednosti, visoke temperature dodatno otežavaju i ugrožavaju bezbednost zaposlenih.

Zvanična merenja temperature iako se uglavnom, iz nepoznatih razloga, objavljuju u kasnim popodnevnim časovima i to u hladovini ispod bagera – ovih dana konstantno beleže oko 35°C dok merači u samim bagerima prikazuju preko 40°C.

Buldožeri, gazovi, kamioni i barake najčešće nisu klimatizovani ili rashladni sistemi ne funkcionišu a uz to, često se obavljaju i poslovi koji nisu hitni – poput pomeranja tračnih transportera koji trenutno nisu u upotrebi, ali i mnogi drugi.

Pored toga, uglavnom se ne poštuje preporuka ministarstva poslodavcima za rad na otvorenom na visokim temperaturama a da i ne pominjemo da Kolektivni ugovor za radnike EPSa, u članu 38. stav 8., predviđa uvećanje dnevnice za 100% u uslovima rada na temperaturi preko 35°C

Dan rudara, 6. avgust, radnici Kolubare su dočekali u lošim uslovima rada, nikad većoj svakodnevnoj opasnosti po bezbednost i zdravlje i nikada većoj neizvesnosti za budućnost.

Imajući u vidu da se ovaj dan obeležava povodom uspešne borbe rudara koji su se, 1903. godine, izborili za svoja prava, skraćeno radno vreme i povratak otpuštenih kolega kao i činjenicu da su, upravo radnici Kolubare, imali značajnu ulogu u petooktobarskim promenama 2000. god., postavlja se pitanje šta se to danas dešava sa nezadovoljstvom radnika i imaju li sindikat Kolubare i EPS-a neku drugu ulogu osim te da, za račun vladajućih struktura, to nezadovoljstvo guše?

Informativna služba Dveri u Lazarevcu


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: