Српски Покрет Двери - Лого
Search
Vučićevi „vučići“ i Vučetić

Rad javnih preduzeća i ustanova podrazumeva dostupnost javnosti svih relevantnih podataka, kao i podložnost javnoj kritici, odnosno sudu javnost.

Svedoci smo ovih dana žestoke prepiske između predsedništva OO Saveza za Srbiju u Gornjem Milanovcu, sa jedne strane i OO SNS i direktora JP za izgradnju, sa druge strane. Kako su Dveri kolektivni član SZS, ali i kao oni koji su javno iskazali nezadovoljstvo radom pomenutog JP, osećamo se više nego pozvanim da javnosti jasno i precizno iznesemo svoj stav.


Najpre, smatramo da je normalno da rad javnih preduzeća bude zaista javan. Javnost rada podrazumeva dostupnost javnosti svih relevantnih podataka, kao i podložnost javnoj kritici, odnosno sudu javnosti. Javnost su, opet, svi: građani, stranke, različita udruženja i, naravno, novinari. Zato nas čudi što su lokalni vlastodršci toliko ljuti i poput vukova hoće sve da nas rastrgnu (optužujući nas za razne malverzacije, vređajući nas i preteći tužbama) samo zato što smo javno izneli primedbe na rad JP i zatražili smenu (ostavku) v.d. direktora Božidara Vučetića.


Dobro je poznato da se Srpski pokret Dveri ne služi nikakvim obmanama i lažima, nije nikada bio član DOS-a i nije učestvovao ni u kakvim pljačkaškim privatizacijama. Pominjanje stranačkog zapošljavanja od strane SNS je najveći mogući apsurd. Pa, oni su ga doveli do vrhunca i toliko usavršili da u ovoj zemlji nikakvo drugo zapošljavanje nije ni moguće. Preteći napadi na naše žene nisu ni malo u skladu sa politikom za koju se zalažu, a pozivanje na tradicionalne porodične vrednosti je blago rečeno iznenađujuće. Mi se, naravno, kao što je dobro poznato, zalažemo za te vrednosti, ali oni treba da znaju da se one baziraju na deset Božjih zapovesti. Zato ih ovom prilikom podsećamo na osmu, devetu i desetu zapovest. (A Boga mi, i na drugu!)


Građani samo treba da primete da Vučićevi „vučići“ i Vučetić nisu konkretno odgovorili ni na jednu primedbu, niti su obrazložili zašto je Vučetić tu gde jeste. Nas ne interesuju afere Jelene Karleuše, šta se radi u Zadruzi i Parovima, kako leči Miroljub Petrović. Nas, kao dela javnosti, interesuje rad javnih preduzeća. Bez ikakve želje da bilo koga optužujemo, vređamo ili omalovažavamo, postavljamo i očekujemo konkretne odgovore na sledeća pitanja:


·         Da li Božidar Vučetić zadovoljava tačke 2), 3) i 4) člana 25 Zakona o javnim preduzećima?

·         Da li je tačno da je Božidaru Vučetiću 13. 10. 2017. istekao mandat i da JP od tada pravno posmatrano nema direktora?

·         Da li je tačno, a po onome što piše u APR-u izgleda da jeste, da je i Nadzornom odboru istekao mandat?

·         Da li je tačno da su JP, od kada je na njegovom čelu Božidar Vučetić, napustili jedan diplomirani mašinski inženjer, jedan diplomirani građevinski inženjer, jedan diplomirani hidro inženjer, jedan diplomirani geometar i jedan diplomirani ekonomista, od kojih su neki bili sa licencama? Da nisu slučajno bili konkurencija Vučetiću za mesto direktora?

·         Da li je tačno da su umesto njih primljena lica sa neuporedivo nižim i neodgovarajućim stepenom stručne spreme? Pominju se fudbalski sudija, točilac goriva, obućar, prevoznik sa motokultivatorom.

·         Ko određuje plan rada koji JP ostvaruje sa 97 i 100 procenata, kako kažu? Možda bi mogao da se smanji, pa da se ostvari i sa mnogo višim procentom. To bi bila lepa vest za medije.

·         Da li je tačno da je JP prvo nabavilo vozilo „pauk“ bez motora, a zatim hladnjaču sa koje su posle skinuli motor, što je apsolutno protivzakonito?

·         Ako se JP ne finansira iz budžeta Opštine, interesuje nas čije prostorije koristi, kome plaćaju zakup i ko plaća troškove komunalija i tekućeg održavanja.


Najzad, dok razmišljate o tome odakle nam ove „tajne“ informacije koje bi trebalo da budu javne, obaveštavamo vas da u slučaju novih snežnih padavina nije potrebno da bacate rizlu u ulicama Miloša Velikog i Železničkoj jer je novi asfalt već počeo da se kruni. Takođe, predlažemo da Božidar Vučetić bude posebno nagrađen za izum „zimsko asfaltiranje ulica“. I da znate da vam Božidar nije jedini Vučetić. Imate ih još, ali o tome drugom prilikom.


Naravno, očekujemo odgovore i na ona pitanja koja su ranije postavljena.

 


OO Gornji Milanovac

Izvor: OzonPres

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: