Српски Покрет Двери - Лого
Search

Драге и поштоване мајке, честитамо вам празник!

Став мајке – дверјанке поводом хришћанског празника Материца, неколико аспеката материнства и зашто „бирати“ или од Бога измолити бројније потомство.

Сигурна сам да је тај благослов и дар од Бога, мајчинство, за сваку од нас, посебан и изнад свих.

Бити мајка и једном, је улазак у један сасвим нови свет, нови живот. Један потпуни преображај за сваку жену, величанствен и необјашњив речима у потпуности. Једна неизмерна и огромна срећа.

Дакле, ако мајчинство посматрамо, само из тог угла, личног, појединачног, из угла личне среће, већ је довољно разлога да једна жена пожели да се као мајка оствари више пута.

 Брига за то своје чедо, која је неизбежна и некако природна, укључује сигурно и питање желим ли да моје дете одраста „само“, без браће и сестара, желим ли да једног дана када нас, родитеља не буде, остане „само на свету“. Ако су родитељи и сами расли уз браћу и сестре, знају да је такво детињство непроцењиво и да никакав материјални моменат не може бити битнији од тог заједничког одрастања. Дакле још један разлог због кога бирам као мајка да поново постанем мајка.

Бројне анализе и истраживања, говоре о томе, које су предности  многочланих породица у самом подизању и васпитавању деце и које врлине стичу деца одрасла у таквим породицама.

И на крају, постоји и онај, за мене исто битан и важан аспект рађања, социјални, друштвени, национални, какав год!

У времену и околностима у којима живимо, а које хтели да признамо или не, сами донекле стварамо и одговорни смо за исти, са природним прираштајем од минус пет промила, нестајемо  као народ (емиграцију да и не помињемо)!

Демографи лако могу да израчунају пројекције становништва за 20 или 30 година, питање је да ли их ико слуша и чује и да ли је онима који први треба да чују, то уопште битно?! Дакле, мајке не смеју бити препуштене саме себи у овом друштву, а јесу!

Зашто се о популационој политици, о породици и положају жене и мајке у овом друштву говори једино пред изборе или у безнадежним ситуацијама?

Да ли је поштено да мајке с троје и више деце у пензију одлазе као и остали запослени?! Да ли је допринос једне народне певачице или врхунског спортисте, већи за ово друштво од мајке која је родила, рецимо, четворо деце?

Па драги моји, ако се настави овако, неће имати коме да певају, нити ће имати ко да навија с трибина.

Укратко. А могло би овако још на сто страна! 

Женска снага Двери – Горњи Милановац

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: