Zračak u očekivanju ponovljenog konkursa

Aktuelnim čačanskim vlastima omiljena narodna poslovica je „Pojeo vuk magarca“. Samo tako se može objasniti njihova nesposobnost u vezi sa aferom „Zračak“.

Aktuelna gradska vlast pravda to što na sednici Skupštine nije izabran novi direktor ustanove „Zračak“ objašnjenjem da je to bilo nemoguće učiniti „isključivo iz proceduralnih razloga“. Koji su onda proceduralni razlozi omogućili da se njihov predlog uopšte pojavi pred odbornicima? Istina je da su sve učinili da se konkurs ponovi, jer predloženi  kandidat „nije njihov”.


Posledice ovog cirkusa u režiji SNS i SPS su nemerljive. Rukovodstvo Zračka zvanično ne postoji, što u praksi znači da nema nikoga da bar stavi potpis na odluke neophodne za dalje funkcionisanje ove ustanove. Nema nikoga da odobri ni košenje trave u dvorištu, pa korisnici nisu u mogućnosti da izađu napolje u lepe prolećne dane. Ne mogu se raspisati ni javne nabavke za potrebe ustanove, zato roditelji od svojih sredstava nabavljaju sredstva za čišćenje i ličnu higijenu. Ishrana korisnika zavisi od dobre volje Studentskog centra koji im, prema svojim mogućnostima, uručuje obroke. O načinima isplate zaposlenih nas je strah i da mislimo. Upravnom odboru na pamet ne pada da raspiše novi konkurs za izbor direktora, da bi se ovo stanje prevazišlo. Na sve to gradska vlast se pokriva ušima i ćuti, čekajući da se prašina slegne i da se u tišini podele funkcije.
Nakon sramne sednice Skupštine, čačanska vlast je krenula da se pravda javnosti.  Poslanik SNS-a Marko Parezanović je hvalio stručnost i korektnost kandidatkinje Vesne Tomljanović. Gradonačelnik Milun Todorović priča da je uvek cenio struku i profesionalce u svom poslu. Sam predsednik Skupštine, Igor Trifunović, je u emisiji „Oštrica“, emitovanoj na TV Telemark nakon održavanja Skupštine, licemerno izjavio da su odbornici vladajuće koalicije (doduše, ne svi) bili uzdržani isključivo zbog nekih propusta u proceduri, kao i da je gđa Vesna Tomljanović najbolji kandidat, profesionalac sa izuzetnom biografijom i da će glasati za njen izbor na ponovljenom konkursu. Pratićemo da li će tako nešto i uraditi.  Koliko je čvrsta njegova reč imali smo prilike da vidimo na dvadesetoj sednici Skupštine grada Čačka. Drhtavim glasom i smušenim objašnjenjima pokušavali su predstavnici vlasti da se opravdaju pred kolegama odbornicima i čačanskom javnošću, ali u tome nisu uspeli.


Inače, bivša direktorka Zračka Angelina Mandić je penzionisana 19. februara ove godine. Njen naslednik nije izabran, i Zračak zvanično nema direktora. Na osnovu toga pitamo, zašto i po kom osnovu bivša direktorka i dalje prima direktorsku platu?


I sve ovo se dešava 2018. godine, u Čačku i Srbiji, u isto vreme dok nam vlast priča šarene laže o napredovanju Srbije i raju u EU koji nas čeka tu iza ćoška. Primer Zračka pokazuje suštinu SNS vlasti: nesposobnost, licemerje i bezobrazluk. Jasno je da se plaše stručnih ljudi i da žele da ih drže što dalje od sebe. Ovakve stvari se dešavaju kada se na vlast popnu skorojevići i demagozi.


Tražimo hitno zasedanje Upravnog odbora ustanove i raspisivanje konkursa o izboru direktora, kako bi se ova situacija što pre razrešila.


Odbornička grupa Dveri i celokupna javnost grada Čačka i dalje će budno pratiti svaki korak vlasti kada je u pitanju izbor direktora Zračka. 


 

GrO Dveri u Čačku