Српски Покрет Двери - Лого
Search
Kostić: Đukanović priznao da su preci stanovnika CG bili Srbi

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić kritikovao je Mila Đukanovića zbog izjave da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora, ali i konstatovao da je Đukanović tom izjavom potvrdio da su preci današnjih stanovnika Crne Gore bili Srbi.

Đukanović je, prema navodima medija, kazao da „Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti tretirani kao dijaspora i to ne zato što su većina njih postali Srbi u političkim procesima devedesetih, nego prvenstveno zbog toga što su i oni i svi njihovi preci rođeni u Crnoj Gori“.


„Zbog svih ovih tvrdnji Đukanovića, osuđujem odnos crnogorskih državnih organa prema ličnim i kolektivnim pravima, koje Ustavom i zakonima pripadaju građanima srpske zajednice u Crnoj Gori, u očuvanju njihovog nacionalnog identiteta“, naveo je Kostić u pisanoj izjavi medijima.


Bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović je, kaže Kostić, potvrdio da su svi preci današnjih stanovnika Crne Gore bili Srbi, što znači da je on dobro upoznat sa činjenicom iz 1905. godine kada se 90 odsto stanovnika tadašnje Kneževine Crne Gore izjašnjavalo da su Srbi.


„Takođe je Đukanović napokon priznao da Srbi u Crnoj Gori nisu dijaspora, već konstitutivan narod, čiji su pripadnici i formirali Crnu Goru. Prvi vlastodržac iz porodice Petrović, Vladika Danilo Petrović se potpisivao kao ‘vojvodič srpske zemlje“, naveo je Kostić.


Prema njegovoj oceni, Đukanović je svestan da od „političkog projekta montenegrizacije građana Crne Gore nema ništa, pa priprema manevarski prostor za neke nove geopolitičke prilike na Balkanu“.


Izvor: RTS


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: