Kostić govorio na skupštini Crnomorske ekonomske saradnje u Instanbulu

Ivan Kostić, narodni poslanik Dveri i član stalne delegacije Narodne skupštine, govorio je u ime Srbije na 49. plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje u Istanbulu.

Na 49. plenarnom zasedanju Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje u Instanbulu rečeno je da Srbija konstruktivnim pristupom učestvuje sa susedima, državama crnomorskog regiona i evropskim zemljama, kao i partnerima na globalnom planu u iznalaženju adekvatnog rešenja za sva regionalna i globalna pitanja.

Primer za to jeste pristup Srbije rešavanju problema migrantske krize, kao i pristup borbi protiv terorizma, saopštila je Skupština Srbije.

Stalna delegacija Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje učestvovala je na 49. plenarnom zasedanju PS CES u Istanbulu, od 4. do 6. jula.
Pored Srbije, na zasedanju su učestvovale i delegacije Azerbejdžana, Albanije, Bugarske, Grčke, Gruzije, Jermenije, Moldavije, Rumunije, Ruske Federacije, Turske i Ukrajine, a predsedavajući je bio Ismail Kahraman, predsednik Velike narodne skupštine Republike Turske i predsednik PS CES.

Stalna delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje u sastavu: Igor Bečić, šef stalne delegacije, Milija Miletić, Zoltan Pek i Ivan Kostić, članovi stalne delegacije.

Bečić, koji je i potpredsednik Parlamentarne skupštine CES-a, predsedavao je drugom sednicom skupštine dok je tema centralne debate bila „Uloga parlamenata u ostvarivanju bezbednosti i mira u crnomorskom regionu“.
Član stalne delegacije Ivan Kostić je u govoru na centralnu temu ukazao da su mir i bezbednost osnovne, bazične vrednosti koje zahtevaju našu punu posvećenost, kao i da su očuvanje mira i bezbednosti spoljnopolitički prioriteti Srbije i da smo posvećeni očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Istaknuta je uloga parlamenata i parlamentarne diplomatije u ostvarivanju ovih ciljeva. Po završetku rasprave, jednoglasno je usvojena Deklaracija na temu „Uloga parlamenata u ostvarivanju bezbednosti i mira u crnomorskom regionu“.

Na zasedanju je usvojena i Deklaracija Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje povodom 25. godišnjice Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.
Parlamentarna skupština je usvojila i preporuke i izveštaje na teme: razvoj novih i obnovljivih izvora energije u državama članicama CES, uloga parlamenata u jačanju zakonodavnog okvira za ekonomski rast i socijalnu integraciju, kao i uloga parlamenata u pružanju održivog sistema zdravstvene zaštite u državama članicama CES.

Naredna Generalna skupština Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje održaće se u Kijevu, Ukrajina, od 28. do 30. novembra 2017. godine, a domaćin će biti Vrhovna Rada Ukrajine koja je preuzela predsedavanje PS CES na zasedanju u Istanbulu.


Izvor: RTS