Poziv svim opljačkanim penzionerima „Stavimo tačku na pljačku penzionera“

Srpski pokret Dveri podržava inicijativu Udruženja sindikata penzionisanih lica Srbije, da ujedine sve penzionere u zajedničku borbu, čiji je krajnji cilj prestanak važenja Zakona, povraćaj neisplaćenih delova penzije i vraćanje redovnih usklađivanja penzija po osnovu rasta cena i ND.

U Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije smo posle tri godine od donošenja i primene zakona o smanjenju i obustavljanju redovnog usklađivanja penzija shvatili da zakoni možda i nisu doneti da bi se obezbedila finansijska stabilnost države, jer kako razumeti ponašanje Vlade RS, parlamentarne većine  u Narodnoj Skupštini Srbije koji i pored ocena najpozvanijih da je postignuta stabilnost javnih finansija Srbije ne prihvataju predloge o ukidanju navedenih zakona.


Zbog toga možemo zaključiti da su zakoni doneti da se:

– Pripremi reforma penzionog sistema u kojem država neće biti garant stečenih prava po osnovu uplata u fond PIO,

– Obezbedi veći profit poslodavcima po osnovu manjeg izdvajanja za PIO,

– Rušenjem poverenja u fond PIO stvori prostor za razvoj privatnih penzionih fondova,

– Podele penzioneri na tkz. „bogate“ i siromašne i medijskim manipulacijama, obezbede glasači za opstajanje aktuelne koalicije na vlasti.


Sve stranke koje su glasale za zakone i udruženja penzionera pod patronatom stranaka u vlasti 2014. godine su podrškom donetim zakonima izdali penzionere.


Iako su donetim zakonima ugrožena i prava budućih penzionera sindikati zaposlenih nisu reagovali.


Na Ustavnom sudu se nalazi 386 ustavnih žalbi penzionera dostavljenih u periodu od 30 dana od donošenja zakona i još jedna inicijativa za ocenu njegove ustavnosti koje Ustavni sud 2 odnosno 3 godine još nije razmatrao.


Posle isteka 3 godine od donošenja Zakona zaključili smo da Ustavni sud odlaže ocenjivanje njegove ustavnosti, radi sprečavanja obraćanja međunarodnim pravnim institucijama, jer da je Zakon ustavan, oni bi to sigurno brzo saopštili.


Veliki je broj činjenica sa kojima je manipulisano u predlogu i posle donošenja Zakona.( rok primene, procenat smanjenja penzije, privremenost u nazivu Zakona, nesistemski zakon) U svemu neprofesionalno učestvuje i deo medija sa nacionalnom pokrivenošću obezbeđujući medijski prostor političarima koji izjavama manipulišu sa penzionerima. Posebno nas vređaju izjave u kojima nam zahvaljuju na podršci navodnim reformama kao i manipulacije o vraćanju penzija na prethodni nivo povećanjima koja nisu dovoljna ni sa praćenje rasta cena na malo. Stvoreno je očekivanje da će udruženja penzionera a ne pojedinci svojim obraćanjima sudovima da ukinu neustavne zakone.(foto: N1)

Kada postavljamo zahtev vraćanja smanjenih penzija na prethodni nivo onda tražimo da se one uvećaju za procenat smanjenja iz 2014. godine. Penzije koje su po zakonu smanjene 1.11.2014. godine su uvećavane kao i penzije koje nisu smanjivane i potrebno je da prestankom važenja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija one budu uvećane za procenat za koji su smanjene i naravno, treba da budu veće nego 1.11.2014. godine jer su od tada sve penzije usklađivane voljom Vlade Srbije a ne zakonom PIO koji je u tom delu suspendovan.


Zbog pravosudnog sistema u kojem ne može biti povraćaja neisplaćenih penzija bez posebnog zakona ili bez odluka parničnih sudova, mogućih izmena Zakona PIO na štetu ostvarenih prava penzionera a vođeni negativnim iskustvom vojnih penzionera u kojem su nam sudovi bez osnova sudili zastarevanja za potraživanja po osnovu penzija starija od tri godine, pokrenuli smo kampanju „Stavimo tačku na pljačku penzionera“. Pozvali smo sve oštećene penzionere da tačku stavimo zajedno jer ovim zakonima se neustavno ne usklađuju i smanjuju penzije i zbog toga što nije bilo potrebnog otpora penzionera politici bahatog smanjenja penzija.


U kampanji informišemo oštećene penzionere o razmerama pljačke i ubeđujemo ih da se bore za svoju imovinu, za poštovanje ustava, zakona i morala i nudimo im pravnu pomoć.


Pokrenutim postupcima namećemo raspravu u društvu o tome kada i kako će se završiti pljačka penzionera i raspravu o reformi fonda PIO.


U sudskim postupcima sve do Suda za ljudska prava u Strazburu i Komiteta za ekonomska i socijalna prava u Briselu, oštećene će zastupati advokati bez naknada do pozitivnog završetka postupaka.


Krajnji cilj kampanje je prestanak važenja Zakona, povraćaj neisplaćenih delova penzije i vraćanje redovnih usklađivanja penzija po osnovu rasta cena i ND.(foto: Beta)

Cilj želimo postići masovnim obraćanjem:

1.      Fondu PIO na osnovu člana 29. i 30. Zakona o Opštem upravnom postupku za izdavanje Uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih delova penzije i Uverenja/Potvrda o načinu isplate penzija u periodu važenja Zakona,

2.      Državnom pravobranilaštvu sa Predlogom za mirno rešenje spora, odnosno isplate neisplaćenih delova penzije sa kamatom,

3.      Pokretanjem postupaka pred upravnim i parničnim sudovima da bi se Ustavni sud Srbije još jednom izjasnio o Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija, proglasi ga neustavnim i stavi van snage.

4.      Obraćanjem nadležnim institucijama Srbije sa zahtevom da se zakoni stave van snage i nadoknadi šteta,

5.      Obraćanje SLjPSt i Komitetu za ekonomska i socijalna prava EU


Procenjujemo da će ukupna šteta za budžet odnosno poreske obveznike Srbije biti veća nego da je država uzela bankarski kredit od 800-900 miliona evra pod najnepovoljnijim uslovima.


Ovaj problem će država morati da rešava i zbog obaveza u vezi usklađivanja poglavlja 23. u pristupnim pregovorima sa EU.


Planiramo dostavljanje dopisa Vladi RS i Ustavnom sudu Srbije za predlogom da se Zakon stavi van snage i posebnim zakonom reguliše povraćaj neisplaćenih delova penzije i tako izbegnu veliki sudski troškovi a prema potrebi organizovaćemo i proteste sa istim zahtevima.


Ukoliko se to ne dogodi u saradnji sa drugim udruženjima i sindikatima organizovaćemo Narodnu inicijativu kojom ćemo pokrenuti zakonodavnu proceduru u Narodnoj skupštini Srbije za stavljanje Zakona van snage i povraćaj neisplaćenih delova penzija i Peticiju Komitetu za ekonomska i socijalna prava EU.


I pored medijske blokade kampanja je naišla na izuzetan odziv i prema našim podacima i procenama, filijalama fonda PIO, zahtevima se obratilo preko 100 000 hiljada oštećenih penzionera što je u uslovima medijske blokade izuzetan rezultat koji se svaki dan uvećava. Kampanjom nadležnim institucijama dokazujemo da nismo pristali na pljačku i da želimo da stavimo tačku na nju.


Fond PIO ne postupa po zahtevima oštećenih penzionera u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom PIO. Filijala fonda PIO Beograd u Nemanjina 30, zahteve penzionera skuplja u jednoj posebnoj prostoriji i ne odgovara na njih. Ostale filijale odgovaraju na deo zahteva i dostavljaju potvrde o načinu isplate penzija u periodu primene Zakona. Zaposleni fonda PIO se ponašaju kao da im mi penzioneri i zaposleni nismo poslodavci nego aktuelna vlast.


Kampanju su prihvatili i podržavaju: Udruženje sindikata penzionera Srbije, Sindikat penzionera Nezavisnost, Savez Penzionera Vojvodine, veliki broj opštinskih i strukovnih udruženja penzionera.  Kampanju podržavaju i stranke i pokreti koji su do sada podržavali borbu penzionera protiv diskriminacije i pljačke. ( SP Dveri, Pokret Dosta je bilo, Udruženje građana sa kojim gospodin Đilas izlazi na Beogradske izbore., NS, PSG, DS).

 


Jovan Tamburić, predsednik

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije