Protesti u Požegi – Lokalna politika Srpskog pokreta Dveri u službi građana

Od 11. februara u Požegi traju protesti građana protiv kabadahijske naprednjačke vlasti i vladajuće većine, ali pre svega protiv predsednice SO Požega, Zorice Mitrović i predsednika opštine Požega, Milana Božića.

Na Skupštini opštine Požega izglasan je predlog da se nelegalni i nezavršeni objekat od 400 kvadratnih metara i četiri ara placa, kupi iz budžeta opštine i plati 12 miliona dinara. Objekat pripada mužu i deveru predsednice SO Požega i iako su odbornici Dveri i drugih opozicionih partija, pa čak i odbornik PUPS-a koji je izašao iz koalicije sa SNS-om baš zbog ove odluke, upozoravali da Opština ne može da kupi nelegalni objekat, da je u pitanju  trgovina uticajem Zorice Mitrović, da je 100.000 evra za objekat u ovoj fazi gradnje i na ovoj poziciji previše novca i da je u pitanju čista pljačka, od namere se nije odustalo i odluka je doneta. Tada se bude građani Požege i odlučuju da je vreme da se stane na kraj ovakvoj vlasti, koja je u protekle dve godine donela niz poritivzakonitih odluka, samo što je ova bila očigledna i pokazala njihovo pravo lice.
Pokušavali su čelnici opštine da potpuno nedoslednim objašnjenjima opravdaju ovaj pokušaj pljačke, objašnjavajući da se objekat kupuje jer se nalazi uz sportsku halu i njegovom kupovinom rešava se protivpožarni prilaz hali, zatim da će to biti prostor za teretanu i fitnes salu, a na kraju su došli do ideje da to postane hostel. Nesuvisla objašnjenja nemoralnih ljudi.


Baš ovakvim ponašanjem učvrstili su volju i snagu građana Požege da protestuju i na veoma niskim temperaturama u februaru, po kiši i snegu, da održe do sada pet protesta i ujedine slobodoumne i misleće ljude ovog grada. Dveri su od prvog dana podržale protest, radujući se snazi i  hrabrosti mladih i obrazovanih ljudi, a naš odbornik, Slavko Nikolić je bio jedan od govornika na prvom protestu. 
Pretnje građanima, govor mržnje, zloupotreba ličnih podataka učesnika protesta i njihovo objavljivanje na društvenim mrežama, povodom kojih je Poverenik građana pokrenuo postupak nadzora, tužbe, privođenja u policiju na razgovore, obračunavanja raznih vrsta i to ne sa političkim neistomišljenicima, nego sa građanima Požege,  za predsednika opštine i predsednicu skupštine, su sasvim legalni i legitimni vidovi borbe i pokazuju svu beskrupuloznost SNS-a.


Bez obzira na demonstriranje sile i bahatosti lokalnih kabadahija, na to što se rebalansom budžeta 12 miliona predviđeno za nelegalni objekat preusmerilo na druge projekte, građani Požege ne odustaju nakon ove male-velike pobede. Stvorila se atmosfera građanske neposlušnosti, bunta i nemira, snage i hrabrosti da se bori i u toj borbi istraje. Požega je pokazala da je moguće i taj model možemo da prenesemo na celu Srbiju. Pridružio se Niš. Nastavite niz.

Gordana Marinković Savović

Član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri