Најава министра здравља Републике Србије да ће током две акције у децембру запослити стотинак лекара и више стотина медицинских сестара и техничара је за сваку похвалу. Здравство у Србији је тешко посустало и неопходна је трансфузија свеже крви у виду лекара и техничара са најбољим оценама.

Ово, на жалост, неће решити главни проблем нашег здравственог система, а то је недостатак постојања озбиљног система као скупа елемента који чине једну целину. Пошто тога  нема, мора се прибећи акцијашењу, тј. „о-рук“ решењима. Прво се годинама одржава  бесмислена забрана запошљавања у јавном сектору, сем за одабране, наравно, а сада када се схватило да живот неће стати и да читави градови остају без лекара специјалиста (хирурга или педијатара) у добро познатом кампањском стилу и уз медијску помпу, урушени систем треба прекрити „смоквиним листом“. Прво се почело масовним акцијским бесплатним прегледима, а сада се прелази на акцијско запошљавање. Ова ће акција, по најави министра, трајати у другој и трећој недељи децембра. Међутим, проблем је у томе што су залихе одавно при крају. Најбољи одлазе, а најмлађи ће, чим науче посао, схватити да достојанство не станује овде и да се мора потражити на неком другом месту.

Здравствени проблеми становништва се не решавају масовним бесплатним прегледима, него улагањем у развој превентивне медицине, која као и сваки други упоран и мукотрпан рад нема медијску атрактивност. Што наш народ каже боље је, а и доста јефтиније спречити него лечити. Акције, које као у трговачким ланцима, прати заглушујући маркетинг, доносе јефтине политичке поене и имају краткотрајан ефекат. Можда то још није све, и ове акција потрају и у првим месецима 2020.године. Ако рејтинг не расте…

Ако се овако настави заиста ћемо љубити земљу деце своје, како рече Пекић, само што ће та земља бити северније од Србије. Ко ће бити на земљи дедова наших,  боље и не помишљати. Закаснела памет није нека памет, а решење је, бар што се тиче здравства, ту,  надохват руке. У Румунији.

 

Савет за здравство Двери