Српски Покрет Двери - Лого
Search
Bela knjiga izbornih neregularnosti u Lučanima krunski dokaz da slobodnih izbora u Srbiji nema

Predstavnici Saveza za Srbiju predstavili su Belu knjigu izbornih neregularnosti na lokalnim izborima u Lučanima i istakli da je to krunski dokaz da u Srbiji nema slobodnih i poštenih izbora

Kako su naveli, ključni cilj izlaska na izbore u Lučanima bio je da se na sistematičan način evidentiraju sve neregularnosti, koje su dokaz vrhunca diktature i totalitarizma, te da se srpskoj i međunarodnoj javnosti i institucijama predstavi zašto u Srbiji pod ovakvim uslovima izbora više neće biti.


„U Beloj knjizi predstavljeno je niz zloupotreba – finansijske neregularnosti, administrativne, političke zloupotrebe i pritisci. Sve je dokumentovano i buće upućeno svim nadležnim organima, stranim ambasadama i parlamentu EU. Kao ujedinjena opozicija borićemo se za fer izborne uslove oko kojih smo se usaglasili i dok se ti uslovi ne ispune, mi ne priznajemo izbore u Srbiji“, poručio je Nebojša Zelenović, predsedavajući Saveza za Srbiju.


Predsednik Dveri i jedan od osnivača SzS Boško Obradović zatražio je hitnu ostavku državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, koja je na dan izbora bila u policijskoj stanici u Guči. Kako je naveo, Hrkalovićka je „lice mafije u vrhu MUP-a“, te dodao da ona, po zakonu o policiji, nema pravo da sa svojom političkom funkcijom komanduje časnim policajcima.


“Tražimo hitnu smenu Dijane Hrkalović sa mesta državne sekretarke, jer ne sme da mafija ima državnog sekretara i ne sme da se državni aparat stavlja u službu SNS kako bi se pokrali još jedni izbori“, rekao je Obradović.


On je izneo nekoliko primera izbornih neregularnosti koje su predstavnici SzS prijavljivali, ali na koje policija nije reagovala, poput više desetina neregistrovanih automobila koji su kružili opštinom Lučani i vršili pritisak na birače, vođenje paralelnih spiskova, itd. Obradović je kazao da nijedan džip bez registarskih oznaka nije zaustavljen od strane policije niti su batinaši SNS legitimisani, da policija nije saslušavala ni privodila u takvim slučajevima, već je privodila opoziciju koja je ukazivala na neregularnosti.


Obradović je naveo da su na izborni dan ispred biračkih mesta sa paralelnim spiskovima dežurali i vršili pritisak na birače Nemanja Bogdanov, direktor Kulturnog centra Pančevo, Nikola Stojiljković, direktor Turističke organizacije Pančeva, i drugi:
„Kada smo ih prijavili, policija nije došla da to proveri, nego je uhapsila članove našeg izbornog štaba Borka Puškića, Milovana Jakovljevića i Lazara Đurovića, i to pod izgovorom da su oni vršili nekakvo nasilje nad novinarima lokalnog portala Nikole S. Znate li ko je taj Nikola S, navodni novinar portala koji naravno ne postoji? Pa Nikola Stojiljković, direktor Turističke organizacije Pančeva!“


Vrhunac priče, istakao je Obradović, jeste to što je ministar Nebojša Stefanović izneo neistinu da je policija dobila samo jednu prijavu za auto bez registarskih oznaka, i da ga navodno, kad su otišli na lice mesta, nisu ni našli.


„Našli smo ga mi! Na ovoj fotografiji se vidi vozilo bez registarskih tablica parkirano ispred Policijske stanice u Guči. Ovaj džip je dovezao lažne svedoke koji su lažno svedočili da je njih neko prebijao, maltretirao, zbog čega su naši aktivisti privedeni i zadržani tri sata. Dakle, dovezao lažne svedoke, parkirao se, odvezao ih – i sve to pod prozorom Dijane Hrkalović. Kaže ministar da nisu mogli da ga nađu. Locirali smo ga mi ponovo – u Nišu, u Ulici Pavla Orlovića 15, ispred jedne od kancelarija jednog od kontroverznih ljudi koji je u vezi sa SNS! I dalje bez registarskih tablica, fotografisan juče u centru Niša“, naveo je Obradović.


Lider Dveri naposletku je povao građane da se pridruže protestu u subotu, 22. decembra, u Beogradu i pokažu da su spremni da se bore za svoja prava, slobodu medija, alobodu izbora i protiv nasilja.


Predsednik Narodne stranke i jedan od osnivača SzS Vuk Jeremić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da pod “ovakvim okolnostima” opozicija neće učestvovati ni na izborima za republički parlament koji bi mogli da budu raspisani zbog situacije sa Kosovom.


“Naredne 2019. godine biće ovo ili ono vezano za Kosovo. Ili će doći do tog sporazuma (o normalizaciji odnosa) za koji se aktuelna srpska vlast zalaže ili neće. Do tog sporazuma ne može da dođe bez republičkog izbornog procesa iz mnogo razloga. Mi na izborima za republički parlament pod ovakvim uslovima nećemo učestvovati. Taj republički parlament bez učešća opozicije neće imati legitimitet koji je neophodan međunarodnoj zajednici da bi se završila stvar oko Kosova na način na koji je ova vlast obećala”, rekao je Jeremić.


Belu knjigu izbornih neregularnosti u Lučanima, možete pogledati OVDE.

 


Izvor: Savez za Srbiju


Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: