Српски Покрет Двери - Лого
Search
Bojoviću, koji i koliki deo imovine Energoprojekta pripada Vučiću i Kostiću?

Srpski pokret Dveri postavlja pitanje kako je moguće da nadležne institucije u Republici Srbiji zaćute i zatvore oči pred kriminalnim radnjama i očitim kršenjem zakonskih normi u vezi načina preuzimanja većinskog vlasništva nad preduzećem kome su dodeljeni najvažniji i najkrupniji infrastrukturni radovi u Republici Srbiji, vredni nekoliko milijardi evra?

Bizarni poduhvat preuzimanja većinskog vlasništva u Energoprojektu i njegovim zavisnim preduzećima započet početkom 2017. godine i pored protivljenja rukovodstva kompanije i drugih značajnih akcionara je završen.

Strahujemo da će preuzimanje kontrolnog paketa akcija Energoprojekta na ovaj i ovakav način dovesti do zloupoteba i zataškavanja pljačke u svim velikim infrastrukturnim državnim poslovima u kojima je uključen Energoprojekt, pada vrednosti akcija same kompanije, gubitka poverenja partnera u svetu, odlaska  stručnog i rukovodećeg kadra iz kompanije, isisavanja kapitala kompanije  i njenih zavisnih preduzeća  od stane novih većinskih formalnih i neformalnih vlasnika i do gašenja jedinog strateški važnog domaćeg građevinskog preduzećeća, čime će se stvoriti realna osnova da najvažnije ivesticije u zemlji realizuju isključivo strane multinacionalne kompanije iz oblasti građevinarstva.

Srpski pokret Dveri, zahteva od države Srbije da spreči uništavanje Energoprojekta i direktno ugrožavanje javnog interesa Republike Srbije, suspenzijom prava akcionara da prodaju akcije kada država proceni da to nije u nacionalnom interesu.

Svi akteri ove perfidne igre će biti zadovoljeni. Bojović će dobiti zemljište Energoprojekta na Novom Beogradu neprocenjive vrednosti, Miodrag Kostić će za „uslugu“ dobiti na poklon više milionski vredne, atraktivne poslovne zgrade Energoprojekta na više lokacija u Beogradu, a Aleksandar Vučić i SNS politička mafija sve blagodati posredovanja i naplate harača od svih započetih i budućih infrastrukturnih državnih poslova u Republici Srbiji.

Od Komisije za hartije od vrednosti tražimo, pozivajući se na Zakon o tržištu kapitala, Pravilnika o postupcima koji se mogu smatrati zloupotrebom tržišta i obaveze u cilju sprečavanja i otkrivanja zloupotrebe tržišta da preuzme sve zakonom propisane radnje i oduzme pravo glasa nad sporno stečenim akcijama „većinskom vlasniku“, jer je manipulacijama na tržištu kapitala, aktivnostima jednog ili više lica koja deluju zajednički kako bi obezbedila dominantan položaj nad ponudom ili potražnjom finansijskog instrumenta koji ima direktno ili indidrektno nameštanje kupovnih ili prodajnih cena ili stvaranje drugih nepoštenih uslova trgovanja, dakle, suprotno zakonu, došlo do kontrolnog paketa akcija Energoprojekta i njegovih zavisnih preduzeća uz unapred smišljeni plan za nezakonito preuzimanje njihovih akcija.

Do koliko juče, država Srbija je sa 33,58% akcija bila najveći pojedinačni vlasnik Energoprojekt holdinga – jednog od strateški najvažnijih preduzeća u Republici Srbiji, koje je samo u prvih 6 meseci 2017. godine, ostvarilo prihode od blizu 160 miliona EUR,  bruto dobit od gotovo 7 miliona EUR i koje je pored mnogobrojnih poslovnih aktivnosti u više od 20 zemalja na četiri kontinenta, angažovano na nekim od najvećih projekata u Republici Srbiji – Beogradu na vodi, Koridoru 11, Železničkom koridoru 10, Stanici Prokop, Topionici bakra u Boru, revitailizaciji bloka termoelektrane Nikola Tesla i drugim.

Po svemu sudeći, interes u preuzimanju većinskog vlasništva nad ovim srpskim gigantom, iza koga sada „formalno“ stoji Dobrosav Bojović i njegove firme, pronašli su mnogi, u ovom prljavom poslu udruženi, domaći tajkuni uz sversrdnu pomoć korumpiranog sistema države, kojim u celosti diriguje Aleksandar Vučić.

Pitamo Aleksandra Vučića kako je moguće da, imajući u vidu poslove na kojima je angažovan ili će biti angažovan Energoprojekt, je neko uspeo  da ”začepi usta” pre svega državnoj Komisiji za hartije od vrednosti i Upravi za sprečavanje pranja novca, kao i da izda nalog da Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu ne pokreće istragu protiv Dobrosava Bojovića i Vitomira Perića za privredni prestup i uz sve to dozvoli da bez odluke Vlade Republike Srbije, i to za vreme njegovog premijerskog mandata, Dunav osiguranje ponudi i proda svojih 5% akcija?

Sa druge strane, imajući u vidu da je Bojović kupio akcije za 24 miliona evra iz dobijenog kredita AIK banke za šta su kao obezbeđenje kredita poslužile upravo akcije Energoprojekta koje će tek kupiti, postavljamo pitanje guverneru Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković – kontroliše li Narodna banka Srbije rad AIK banke Miodraga Kostića, koji po ko zna koji put potencijal banke – depozite građana, javnih preduzeća i srpske privrede, nekažnjeno zloupotrebljava zarad sopstvenih ličnih interesa, bogaćenja i stvaranja sopstvene imperije, a tom prilikom, shodno nakaradnim zakonskim propisima, rizik poslovanja indirektno i u krajnjoj instanci prenosi na državu Srbiju, privredu i njene građane. Treba li da vas potsetimo na razloge gašenja Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine, Privredne banke Beograd ili Univerzal banke i obaveze koje je su pale na državu Srbiju?

dr Predrag Mitrović, potpredsednik Srpskog pokreta Dveri

Будите у току!

Пратите нас на друштвеним мрежама: