Манастир Свете Великомученице Варваре у Новом Пазару је по ко зна који пут био мета вандала и овим чином се, нажалост, традиционално скрнави овај значајан културно-историјски споменик Републике Србије и Српске православне цркве.

     Манастир који је основан у 15. веку, који је био седиште Рашких митрополита и који је од прошле године одлуком Владе Републике Србије проглашен за културно добро, очигледно није предмет поштовања код једног, надамо се малог броја становника Новог Пазара. Овом приликом је извршен напад на државу, добросуседске односе две традиционалне вероисповести и културе у Старом Расу, хришћанства и ислама, али начињена је и материјална штета, покушавајући да овај објекат запале.

[ngg src=“galleries“ ids=“306″ display=“basic_thumbnail“ thumbnail_crop=“0″]

 
Српски покрет Двери најоштрије осуђује вандализам који се десио у недељу у селу Лукоцрева,  надомак Новог Пазара. Од надлежних органа тражимо да хитно реагују, насилнике ухапсе и приведу закону, да се не би као и раније све завршило на вербалној осуди.
 
Потребно је наставити миран суживот у духу толеранције и међусобног разумевања који краси Рашку област и зато је потребна општа осуда од стране свих институција због овог вандализма, али и примерена казна за починиоце.

Борко Пушкић
Члан Председништва Двери
Председник Извршног одбора Двери