Српски покрет Двери захтева од Владе Републике Србије да одустане од сутрашње намере да одлуку о регистрацији возила усвоји, јер сматрамо да се критеријум за олакшице нарочито мора прилагодити онима који немају луксузна возила, као и то да се према каталошкој стварној вредности возила опорезује, тј. обрачунава регистрација аутомобила.

       Намера министра финансија Синише Малог да се на седници Владе Србије усвоји одлука којом би се возила између 5 и 20 година старости и преко 2000 кубика смањено опорезовала, сматрамо да није добра, јер нажалост огромна већина грађана Републике Србије нема такве аутомобиле, па од ових мера неће ни имати користи.
 
Ако имамо у виду чињеницу да је у протеклих месец дана дошло до домино ефекта у поскупљењу цена и то поврћа за 30%, јестивог уља 20%, бензина 18%, меса 10%, алкохолних пића 10%, цигарета 7%, слаткиша, 5%, као и да је најављено поскупљење млека и млечних производа за 3-5%, онда је очигледно да ово смањење пореза за регистрацију возила служи само као маркетинсшки трик актуелне власти да грађанима замажу очи и скрену пажњу са огромних поскупљења основних животних намирница.
 
Двери сматрају да Влада Србије доноси популистичке мере пред изборе, тако што ће снизити износ регистрације за возила између 5-20 година старости, а да се притом не размишља о аспекту животне средине. Заступамо став да се ово питање морало другачије третирати и да искуство и пракса из других европских земаља показује да постоје другачији начини за његово решавање. То значи да се у обзир мора узети радна запремина возила, снага мотора, старост возила, еуро норма, тежина и димензије возила као и еколошка подобност возила, тј. фактор емисије угљен-диоксида.
 
Све у свему, Влада Србије мора да повуче ову неадекватну одлуку, а да са друге стране утиче на смањење скока цена животних намирница јер су грађани Србије увелико осиромашени и спас траже ван граница државе.

 

Борко Пушкић

Дипломирани инжењер саобраћаја
Председник Извршног одбора Двери