Подсећамо јавност да већ преко 20 дана износимо јавно ове конструктивне и конкретне предлоге како да се побољша борба против нове заразне болести, али да власт нема слуха да их чује.

     Да ли су стручни само они лекари који су подржали Александра Вучића на председничким изборима 2017. године, а сви други то нису? Да ли је план борбе против нове заразне болести добро направљен? Зашто сваки доктор који искаже другачије мишљење постаје непријатељ режима и њему наклоњених медија? Зашто грађани више не верују Кризном штабу? Колико пацијената који болују од других болести не добија правовремено лечење због преоптерећености система? Да ли су здравствени радници у Србији пред „пуцањем“? Да ли је Кризни штаб у ствари „смоквин лист“ за неспособност Владе Србије и њеног патрона? Зашто је само медицински тј. „стручни“ део Кризног штаба под лупом јавности, кад су његови чланови и министри војске, полиције, здравства, грађевинарства, председник Владе? Да ли је власт свесна колико се обичан народ и здравствени радници осећају напуштеним и да ли баш они треба да плате цену за највећи БДП у Европи? Да ли су свесни да онај ко жртвује здравље да би зарадио новац, на крају све зарађено потроши на лечење? Колико је и колико ће ова пандемија изазвати психијатријских обољења и свих других врста промена понашања које већ сада постају нови проблем у међуљудским односима и потенцијална социјална бомба у будућности?

Ово су само нека од питања која је председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић поставио на данашњој конференцији за медије испред Министарства здравља у Београду, апелујући на Министарство здравља да чује глас стручњака који нису део Кризног штаба и имају другачије мишљење које би могло да помогне. Овим поводом, Обрадовић је предложио следећих седам мера за спас српског здравства:

  1. Промена састава Кризног штаба и повратак поверења грађана у државу и струку
  2. Хитно запошљавање новог медицинског особља
  3. Битно повећање плата запослених у здравству
  4. Посебни наградни бонуси за оне који раде у ковид систему
  5. Бенефицирани радни стаж за све запослене за период проведен у ковид систему рада
  6. Укључење приватног здравства у борбу против нове заразне болести и посебно лечење пацијената који болују од других болести који због преоптерећености система не могу да дођу на ред и добију одговарајућу медицинску услугу у државном здравству. Сви ови медицински прегледи, интервенције и друге услуге у приватном здравству треба да буду рефундиране из РФЗО.
  7. Промена реторике на медијима у циљу слања порука јавности које нису контрадикторне, које важе за све, које пружају утеху, емитују сигурност и оптимизам и позивају на солидарност.

Подсећамо јавност да већ преко 20 дана износимо јавно ове конструктивне и конкретне предлоге како да се побољша борба против нове заразне болести, али да власт нема слуха да их чује. Не може бити помака на боље док у Кризни штаб – у који више нико нема поверења – не буду укључени други, некомпромитовани стручњаци који нису део режимске пропаганде и нису чланови било које политичке странке. Посебан је проблем што овакав Кризни штаб у нашем законском систему не постоји и што су његови чланови тек недавно званично именовани од стране Владе, чиме смо дошли у ситуацију да су о животу и смрти у држави одлучивали они који на то нису имали никакво законско право. Остаје и питање њихове кривичне одговорности за лажирање броја новозаражених и умрлих због одржавања лажних избора, што апсолутно не сме бити заборављено.

Целу конференцију за медије Бошка Обрадовића овим поводом можете погледати овде
 

Бошко Обрадовић
Председник Двери