Владајући режим СНС-а озбиљно се уплашио бојкота избора од стране Савеза за Србију као највеће опозиционе политичке групације и бројних других странака и покрета из опозиције. Режимски пројектанти свесни су да никако не могу да пребаце никога од жељених политичких опција преко цензуса од 5% и да ће се у Народној скупштини после лажних избора у априлу наћи само СНС и СПС, што такав парламент чини бесмисленим. Зато су дошли на идеју о спуштању цензуса на 3%, како би на силу угурали у Парламент више од 2 политичке опције, и тако глумили вишестраначку парламентарну демократију и да је све у реду.

     Међутим, овде у Србији одавно ништа није у реду. Овде нема  нормалне парламентарне дебате, нити нормалних медијских расправа о најважнијим друштвеним и политичким темама, а камоли нормалних избора. Зато је бојкот избора једино решење како бисмо дошли до слободних и поштених избора.

Ако могу да се мењају изборни закони два месеца пре избора – онда могу и да се одложе избори и да се по потписивању споразума између власти и опозиције о слободним и поштеним изборима нормални избори одрже за девет месеци. Пре тога тај споразум треба да буде усвојен у Скупштини у форми lex specialis-а који би подржали сви народни посланици, док би његово спровођење гарантовала прелазна, техничка влада, као што је то тренутно управо случај у северној Македонији или као што су прошле године на исти начин организовани и парламентарни избори у Аустрији.

Ако је ово демократско решење нормално како у једној држави у ЕУ тако и у другој држави у нашем окружењу – зашто не би било могуће и у Србији?  

 

Бошко Обрадовић, председник Двери